Az Iszlám Állam harcosai civileket is gyilkolnak Szíriában és Irakban

2014. július 18. - 19:17 | Külföld

A támadás öngyilkos merénylő robbantásával és egy katonai ellenőrzőpont elleni akcióval kezdődött a sivatagos Palmyra vidékén.

Az Iszlám Állam harcosai civileket is gyilkolnak Szíriában és Irakban

Az Iszlám Állam nevű szélsőséges dzsihadista szervezet harcosai több mint száz emberrel végeztek egy szíriai gázmező megszerzéséért csütörtökön indított támadásuk során. Áldozataik között nemcsak katonák, hanem civilek, munkások is vannak - közölték pénteken emberi jogi aktivisták.

A támadás öngyilkos merénylő robbantásával és egy katonai ellenőrzőpont elleni akcióval kezdődött a sivatagos Palmyra vidékén, majd pedig igen heves tűzharc után a dzsihadisták elfoglalták a gázmezőt a szíriai kormány katonáitól. Ez volt eddig a legvéresebb összecsapás az Iszlám Állam (korábban Iraki és Levantei Iszlám Állam - ILIÁ)és a szíriai kormány fegyveresei között. A halottak száma 115, további kétszáz embert a dzsihadisták foglyul ejtettek, sorsukról nem tudni.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete pénteken közzétett jelentésében azzal vádolja az Iszlám Állam harcosait, hogy azok Irakban polgári személyeket - vallási és más vezetőket, tanárokat, egészségügyi dolgozókat - végeznek ki, erőszakkal toboroznak gyerekeket harcosnak a soraikba, nőket erőszakolnak meg. Az erről szóló ENSZ-jelentés szerint az idén eddig már több mint 5500 polgári személy halt erőszakos halált Irakban, sokuk merényletek áldozataivá vált.

Az iraki belügyminisztérium a héten tette közzé egy vizsgálatnak az eredményét, mely szerint az IÁ fegyveresei - akik az iszlám szunnita felekezetéhez tartoznak - egy mezőn lemészárolták annak az 510 síita vallású rabnak a többségét, akiket egy moszuli börtönből hurcoltak el. Csak 17 foglyuknak sikerült elszökniük. A minisztérium közlése szerint a tömeggyilkosságról szóló jelentés az egyik túlélő beszámolóján alapul.

MTI, -para