LELŐTT UTASSZÁLLíTÓ - A nemzetközi közösség független nemzetközi vizsgálatot sürget

2014. július 18. - 13:16 | Külföld

Barack Obama elnök telefonon egyeztetett Petro Porosenko ukrán államfővel. A két vezető hangsúlyozta, a tragédiával kapcsolatos minden bizonyítéknak Ukrajnában kell maradnia.

LELŐTT UTASSZÁLLíTÓ - A nemzetközi közösség független nemzetközi vizsgálatot sürget

Mielőbbi független nemzetközi vizsgálatot sürget a nemzetközi közösség a Kelet-Ukrajnában csütörtökön lezuhant malajziai utasszállítóval történtek felderítésére. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken rendkívüli ülést tart, hogy egyeztessen a fedélzetén 283 utassal és 15 főnyi személyzettel szerencsétlenül járt gépről, amelyről az érintett országok vezetői is egyre inkább valószínűsítik, hogy valóban lelőtték.

Az Egyesült Államok szerint föld-levegő rakétával lőtték le az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépét - közölték névtelenül nyilatkozó tisztségviselők, az amerikai alelnök pedig úgy fogalmazott, a szerencsétlenség "nem baleset volt", a gépet lelőtték.

Barack Obama elnök telefonon egyeztetett Petro Porosenko ukrán államfővel. A két vezető hangsúlyozta, a tragédiával kapcsolatos minden bizonyítéknak Ukrajnában kell maradnia, hogy szakértők vizsgálhassák meg őket. Porosenko szerint a gép lelövése azt bizonyítja, hogy az ukrán válság veszélyt jelent a nemzetközi biztonságra.

Obama éjjel telefonbeszélgetést folytatott Mark Rutte holland kormányfővel is, akinek felajánlotta az Egyesült Államok azonnali és korlátlan segítségét a történtek kivizsgálására. Az áldozatok közül ugyanis legalább 173 holland.

Liow Tiong Lai malajziai közlekedési miniszter felfelé módosítva a korábbi adatot közölte: a 173 holland mellett 44 malajziai, 27 ausztrál, 12 indonéz és 9 brit állampolgár volt. A többi 20 utas állampolgárságának megállapítása még folyamatban van.

A tragédiáért felelős bűnösök fölött hágai nemzetközi bíróságnak kell ítélkeznie - jelentette ki Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök pénteken Kijevben. A kormányfő Oroszországot tette felelőssé a tragédiáért, amikor úgy fogalmazott: "Az oroszok játéka rossz véget ért. Nemzetközi bűncselekményt követtek el, amelyért a hágai bíróság előtt kell felelniük".

Az orosz államfő alapos és pártatlan, minden körülményre kiterjedő vizsgálatot szorgalmazott. Vlagyimir Putyin a Mark Rutte holland miniszterelnökkel folytatott pénteki telefonbeszélgetés során szólt erről. A Kreml tájékoztatása szerint Putyin részvétét nyilvánította a holland utasainak halála miatt. A Kreml honlapján megjelentetett közlemény szerint az orosz államfő hangsúlyozta, hogy a tragédia ismételten alátámasztja a kiéleződött ukrán válság mielőbbi békés rendezésének szükségességét. A dél-amerikai útjáról Moszkvába csütörtökön kora este visszaérkező Putyin éjjeli beszédében az ukrán kormányt tette felelőssé a katasztrófáért. Úgy véli, a tragédia nem történt volna meg, ha Kijev nem kezd újabb katonai akciókba Ukrajna keleti részén a felkelők ellen. Hozzátette, utasította az orosz hatóságokat arra, hogy minden lehetséges módon segítsék a történtek kivizsgálását.

A maláj kormányfő azonnali felelősségre vonást sürgetett a szerencsétlenül járt utasszállítóval kapcsolatban, ha bebizonyosodik, hogy a gépet valóban lelőtték. Najib Razak közölte, hogy Malajzia különjáraton mentőcsapatot küld Kijevbe, hogy segítse a katasztrófa-elhárítást.

Ukrajna lezárta légterét keleti országrésze felett, ahol a fegyveres erők harcolnak az oroszbarát szakadárok ellen - közölte az ukrán infrastrukturális minisztérium pénteken. A nemzetközi légi irányítási szervezet - az Európai Légi Navigációs és Biztonsági Szervezet (Eurocontrol) - is közölte honlapján, hogy az ukrán hatóságok tájékoztatták a légtérzárról, ezért nem ad ki repülési engedélyt a kelet-ukrajnai térségen áthaladó járatokra.

Megtalálták a lelőtt malajziai utasszállító gép második feketedobozát is a mentőalakulatok péntek reggel a kelet-ukrajnai Donyeck megyében - közölte egy szemtanú a Reutersszal. A kutatási munkálatokban a katasztrófavédelem 95 munkatársa vesz részt, és a tragédia okainak kivizsgálására felállítottak egy ukrán kormánybizottságot. A terület védelmét a szakadár "donyecki népköztársaság" Kelet (Vosztok) zászlóaljának fegyveresei látják el.

Olekszandr Borodaj, a "donyecki népköztársaság" (DNR) "miniszterelnöke" pénteken bejelentette, hogy válságstábot állítottak fel a mentési munkálatok összehangolására. Kinyilvánította a szakadár terület készségét, hogy fegyverszünetet kössön Ukrajnával a katasztrófa körülményeinek kivizsgálása céljából.

A szakadárok egy meg nem nevezett parancsnoka azonban közösségi portálokon leszögezte, hogy nem hajlandók szüneteltetni a harcokat. A repülőgép roncsai "mélyen a harcvonal mögött", a szakadárok területén vannak. Szerinte nincs szükség a tragédia körülményeinek kivizsgálása érdekében "humanitárius tűzszünetre vagy szabad folyosók nyitására" a tragédia helyszínéhez - írta. Viszont ígéretet tett arra, hogy a szakemberek szabadon eljuthatnak a roncsokhoz.

A katasztrófavédelem beszámolt arról, hogy a szakadárok jelenléte akadályozza a holttestek felkutatását. Péntek reggelig a mintegy 300 áldozat közül 121 holttestét találták meg.

A szakadárok nem zsákmányoltak az ukrán hadseregtől Buk vagy Sz-300-as típusú rakétarendszert - jelentette ki Vitalij Jarema ukrán főügyész az Ukrainszka Pravda című lap honlapján. Csütörtök este Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója arról számolt be, hogy a malajziai légitársaság repülőgépét Buk típusú rakétarendszerrel lőtték le.

Hollandiában pénteken félárbocra engedték a zászlókat, a Schiphol repülőtéren, ahonnan a malajziai légitársaság utasszállító repülőgépe elindult, kétségbeesett hozzátartozók tudakozódtak, és a király is megrendülésének adott hangot.Sokkhatás alatt van a holland sajtó is. A lapok pénteki számukban találgatják, ki lehetett "a gyalázatos rémtett" elkövetője. A holland közösségi oldalakon is a megrendülés mondatai olvashatók.

MTI, -para