GÁZA: Izrael meghosszabbította a tűzszünetet, a Hamász elutasította

2014. július 27. - 08:29 | Külföld

Az izraeli nemzetbiztonsági kabinet vasárnap éjfélig egyoldalúan meghosszabbította a szombat este lejárt tizenkét órás humanitárius tűzszünetet, de a Hamász azonnal elutasította az újabb fegyvernyugvást.

Egy izraeli kormányilletékes a nemzetbiztonsági kabinet szombat esti ülése után jelentette be, hogy Jeruzsálem az ENSZ kérésére hosszabbította meg a tűzszünetet, de a hadsereg cselekedni fog a fegyvernyugvás megsértése esetén.

A tizenkét órás tűzszünet helyi idő szerint szombat este nyolc órakor járt le, de Izrael először négy órára, szombat éjfélig egyoldalúan meghosszabbította. Közben összeült a nemzetbiztonsági tanács, hogy megvitassa a további teendőket, és eldöntötte, hogy vasárnap éjfélig szüneteltetni fogják a harcokat.

Röviddel a jeruzsálemi bejelentés után a Hamász közölte, hogy elutasítja a tűzszünet meghosszabbítását.

"A humanitárius tűzszünet nem érvényes az izraeli harckocsik visszavonása nélkül a Gázai övezetből, ha az emberek nem tudnak visszatérni otthonaikba, és a holttesteket szállító rohamkocsik nem tudnak szabadon közlekedni az övezetben" - szögezte le Fauzi Barhúm.

A Hamász már a tizenkét órás tűzszünet lejárta után mintegy két órával újrakezdte az Izrael elleni rakétatámadásokat.

Az izraeli rendőrség közölte, hogy az országban mindenütt megszólaltak a szirénák. Hét rakétát lőttek ki Gázából Izrael felé, közülük kettőt Tel-Aviv körzetére. Este megszólaltak a szirénák Askelonban is, a Vaskupola rakétaelhárító rendszer két rakétát semmisített meg a város fölött.

A tűzszünet tizenkét órája alatt a gázai palesztinok eltávolították a települések utcáin heverő holttesteket, és élelmiszereket halmoztak fel, elözönlötték az utcákat, hogy lássák saját szemükkel a légicsapások okozta rombolást.

Legfrissebb hírek szerint a tűzszünet ideje alatt 147 holttestek szedtek ki a romba dőlt épületek alól, ezzel pedig - palesztin összesítések szerint - a 19 napja tartó gázai fegyveres konfliktus áldozatainak 1047-re nőtt, vagyis meghaladja az ezret, és a halottak többsége civil. A harcokban több mint hatezer gázai megsebesült.

Szombat este belehalt sebesüléseiben két izraeli katona, és ezzel az izraeli oldalon a veszteséglistán már negyvenkét eleset katona és három civil van.

Tel-Avivban szombat este mintegy tízezer ember tiltakozott a gázai harcok ellen, de a rendőrség feloszlatta a tömeget arra hivatkozva, hogy újrakezdődtek a rakétatámadások.

MTI/para