Irak - Tovább terjeszkedik az Iszlám Állam

2014. augusztus 3. - 14:49 | Külföld

Irak északi vidékén több kisebb várost és tucatnyi falut foglalt el a helyi kurd milíciával vívott összecsapások után a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező szélsőséges szunnita fegyveres csoport - mondták vasárnap szemtanúk.

Az IÁ az internetes honlapján azt közölte, hogy sok kurd harcost megölt egy 24 órás csatában, és elfoglalta a gazdag Ain Zalah olajmezőt és egy kőolaj-finomítót is Zumar város környékén, amely Moszultól délkeletre, a Tigris folyó vízgyűjtő területén fekszik.

Zumar bevétele után elűzték a kurd önvédelmi milíciát Szindzsarból és Vanából is. Több tízezer lakos elmenekült. Szemtanúk szerint a kurd harcosok csekély ellenállást tanúsítottak. Vana Moszultól északra fekszik egy víztározó gátja közelében, Szindzsar pedig a szíriai határ felé esik, attól 50 kilométerre van.

A brit hírügynökség szerint a kurd erők a legnagyobb vereségüket szenvedték el ezzel az Iszlám Államtól, amióta az júniusban hadjáratot indított Bagdad ellen, és elfoglalta az ország északi és nyugati területeinek jelentős részét. A kurdok eddig Szíriában és Irakban is sikeresen védekeztek a szélsőségesek ellen, és ki is terjesztették az autonóm kormányuk fennhatóságát olyan területekre, amelyeket az iszlamista "szent harcosok", vagyis dzsihadisták által legyőzött iraki kormányhadsereg elhagyott. Ezek között van a több nemzetiségű Kirkuk olajváros is.

MTI/para

Címkék: Irak, háború, konfliktus