DÖGLŐDÉS: Alig változott a forint árfolyama – írja az MTI, miközben valami egészen más történik...

2014. augusztus 6. - 14:16 | Külföld

Az állami hírügynökség szerint alig változott a forint árfolyama szerdán délelőtt, miközben délre két és féléves mélypontra, zuhant, 317 fölött is járt az euróhoz képest. Erről viszont már nincsen "hivatalos" hír...

Az eurót szerdán reggel hét óra előtt 315,43 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben, délelőtt tíz órakor pedig 315,46 forinton állt a jegyzés. Délelőtt 315,42 és 316,02 forint között alakult a jegyzés. Az utóbbi a forint idei leggyengébb árfolyamának számít. Az eurót 316 forint felett legutóbb 2012 január elején jegyezték. Akkor alakult ki 324,27-es jegyzésen a forint történelmi árfolyammélypontja – írja az MTI.

Szerda dél körül viszont 317 forint fölé szaladt az euró ára. Vagyis két és fél éves mélyponton a forint. A svájci frank 260, a dollár 237 forintot ér.

A tegnap, kedden kezdődött forintesés ma is folytatódik. Az euró ára dél után nem sokkal 317 forint fölé ugrott. Ennél csak egyszer volt gyengébb a forint: két és fél éve, 2012 első hetében 324 forintnál állt meg a forintesés – írja a hvg.hu.

Az okok sokrétűek

Egyrészt a befektetők igyekeznek pénzüket dollárban levő értékpapírokba átcsoportosítani, ezért adják el például a magyar állampapírokat, részvényeket is. De nem csak a magyarokat, hanem más, úgynevezett feltörekvő piaci értékpapírokból is kiszállnak. Emellett az egyre az élesedő orosz-ukrán konfliktus miatt a térségből viszik el a tőkét a befektetők.

Vannak magyarspecifikus okok is

A Magyar Nemzeti Bank 2,1 százalékra vágta az alapkamatot, és jelezte, itt megáll. Ennek két következménye van. Egyrészt nagyon kicsi kamatkülönbözetet nyújt a magyar állami értékpapír a fejlett országok értékpapírjaihoz képest, figyelembe véve a kockázatokat is. A forint további erősödésére ezért nem igazán számítanak, az eddig elért nyereséget lefölözik, ezért adják el a magyar állampapírokat. Másrészt, ahogyan arra a Portfolio.hu felhívta a figyelmet, olcsó lett a forinttal szemben pozíciót felvenni, vagyis aki a forint ellen spekulál, annak gyengülésére számítva, az most kicsit kockáztat. A forint gyengülését az is előidézheti, hogy a devizahiteles mentőcsomag sok százmilliárdos, vagy akár ezermilliárdos veszteséget is okoz a magyarországi bankszektornak, csapást mérve a magyar gazdasági kilátásokra is.

mti/hvg