Kormányellenes aktivistával interjúzott a BBC, erre az oroszok letiltanák a hírcsatorna oldalát

2014. augusztus 6. - 08:34 | Külföld

Moszkva azzal fenyegetőzik, hogy korlátozza a BBC brit közszolgálati adó orosz nyelvű honlapjához való hozzáférést, miután az megtagadta egy szibériai kormányellenes aktivistával készített interjú eltávolítását az oldalról.

Az aktivista, Artyom Loszkutov képzőművész azzal haragította magára az orosz hatóságokat, hogy a szibériai Novoszibirszk városában "Ne etessük tovább Moszkvát!" jelmondattal olyan politikai gyűlést hirdetett meg, amely az olajban gazdag szibériai térség nagyobb politikai, gazdasági önállóságáért szállt síkra.

A Roszkomnadzor, az orosz hírközlési hatóság kedden közölte, hogy az Loszkutovval készült beszélgetés megjelentetése miatt vezetnének be korlátozást a honlappal szemben.

A hatóság az Izvesztyija orosz lapnak megerősítette, azonnal blokkolhatják a cikkhez való hozzáférést, és értesítették a BBC-t arról, hogy az egész oldalt elérhetetlenné tehetik, amennyiben a "szélsőséges" tartalommal bíró interjún nem változtatnak.

Erre reagálva a brit közszolgálati adó közölte, hogy nem tervezik az interjú eltávolítását honlapjukról. "Loszkutov úr művész, és olyan eseményeket szervez, amelyek első pillantásra a politikai tevékenység paródiáinak tűnnek, egyúttal azonban az orosz élet komoly témáit karolják fel" - olvasható a BBC közleményében.

Annak ellenére, hogy Loszkutov rendezvénye valószínűleg nem váltott volna ki széles körű érdeklődést, a hatóságok betiltották, mivel úgy vélték, tömeges tiltakozásokra felbujtó, provokatív jelmondatok jelennének meg az eseményen.

A Roszkomnadzor korábban már korlátozta a hozzáférést Loszkutov korábbi interjúihoz, és a Slon.ru orosz hírportál a hírközlési hatóság nyomására törölte a képzőművésszel foglalkozó cikkét.

A Kreml általában szigorúan lép fel a föderációt követelő ellenzékiekkel szemben. Miközben Oroszország névleg szövetségi állam, a politikai hatalom erősen centralizált, és az elnök befolyása érvényesül a regionális kormányzók kinevezésénél.

A BBC egyébként az előző nap arról is beszámolt, hogy az orosz hatóságok elrendelték a szibériai autonómiát támogató csoportok oldalainak blokkolását az ország legnépszerűbb közösségi oldalán, a VK-n.

MTI/para