GÁZA: Újabb 72 órás tűzszünetet hozott tető alá Egyiptom

2014. augusztus 11. - 08:27 | Külföld

Egyiptom mind a palesztin, mind az izraeli fél belegyezését megkapta egy újabb 72 órás tűzszünethez a Hamász iszlámista szervezet irányítása alatt álló Gázai övezetben. A tűzszünet közép-európai idő szerint vasárnap este 23 órakor életbe is lépett.

GÁZA: Újabb 72 órás tűzszünetet hozott tető alá Egyiptom

Izrael elfogadta az egyiptomi javaslatot, és az izraeli tárgyalók visszatérnek hétfőn Kairóba, hogy felújítsák a tárgyalásokat a palesztinokkal, ha tart a fegyvernyugvás - közölte egy magas rangú izraeli kormányilletékes.

Az izraeliek pénteken szüntették be a megbeszéléseket és hagyták el a tárgyalások helyszínéül szolgáló Egyiptomot, még mielőtt lejárt az előző tűzszünet időtartama, mivel a Hamász nem hosszabbította meg a háromnapos ideiglenes tűzszünetet, és újraindította a zsidó állam elleni rakétatámadásokat. Benjámin Netanjahu miniszterelnök a védelmi kabinet vasárnapi tel-avivi ülésén leszögezte, hogy "rakétatűz alatt" szó sem lehet újabb tárgyalásokról.

A kairói tárgyalások azért szakadtak meg, mert a Hamász az Izrael és Egyiptom által 2007-ben, a Hamász erőszakos gázai hatalomátvételekor közösen meghirdetett gázai blokád azonnali, teljes feloldását követeli. Izrael azonban csak akkor hajlandó megnyitni az övezet határait, ha a Hamász beleegyezik azok ellenőrzésébe, valamint a palesztin szervezetek lefegyverzésébe.

A gázai fegyveres csoportok a hét végén is rakétákkal lőtték a szomszédos izraeli területeket, Jeruzsálem pedig légi és szárazföldi tüzérségi csapásokkal válaszolt, megölve öt palesztint, köztük egy gyermeket és egy nőt - közölték gázai egészségügyi illetékesek.

A tűzszünet összeomlása óta a palesztinok főként az övezet melletti kibucokra mért rakéta- és aknatámadásokat.

A 33 napja kezdődött izraeli hadművelet alatt 1895 palesztin és 67 izraeli vesztette életét szárazföldi harcokban, légicsapásokban, aknatámadásokban.

MTI/para