Gázai konfliktus: George Clooney menyasszonya csinál rendet Izrael és a palesztinok között?

2014. augusztus 12. - 09:10 | Külföld

George Clooney amerikai filmsztár libanoni származású ügyvéd menyasszonyát, Amal Alamuddint az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa hétfőn egy háromtagú bizottság tagjául jelölte, mely a gázai övezetben és a palesztin autonóm területen történő jogsértéseket vizsgálja.

Gázai konfliktus: George Clooney menyasszonya csinál rendet Izrael és a palesztinok között?

A neves londoni ügyvéd, a nemzetközi jog szakértője nemrég azzal került a figyelem középpontjába, hogy George Clooney hollywoodi sztárral eljegyezték egymást.

A vizsgálóbizottság másik két tagja is elismert szakértő: a szenegáli Doudou Diene jogász az ENSZ korábbi, rasszizmussal és faji megkülönböztetéssel foglalkozó különleges jelentéstevője, a kanadai William Schabas a nemzetközi jog egyetemi tanára Londonban.

A genfi székhelyű ENSZ-tanács július 23-án határozta el, hogy bizottságot hoz létre, mely azt vizsgálja, megsértik-e a térségben az emberi jogokat. A független jogászok felelőssége mindenek előtt azoknak a nemzetközi humanitárius jog és az emberi jogok elleni vétkeknek a felderítése, amelyek a június 13. óta a térségben zajló katonai műveletek idején történtek.

A 36 éves Amal Alamuddin Libanonban született, és három éves volt, amikor családja a polgárháború elől Nagy-Britanniába emigrált.

mti/para