Gázai konfliktus - A Hamász házi őrizetben tartja és lábon lövi a Fatah tagjait

2014. augusztus 18. - 17:59 | Külföld

A Hamász a Gázai övezetben házi őrizetben tartja a Fatah számos tagját, akik közül több mint száz ellenszegülőt lábon is lőttek - állítják az övezetben élő fatahosok.

Az izraeli közszolgálati rádió beszámolója szerint noha márciusban egységkormányt alakított a két rivális palesztin frakció, az iszlámista Hamász és a mérsékelt Fatah, a július 8-án Izrael által a Gázai övezetben megindított „Erős Szikla” hadművelet alatt kiújultak nézetellentéteik.

A Hamász a The Times of Israel című angol nyelvű híroldal értesülései szerint a hadművelet alatt a Fatah nagyjából kétszázötven tagját tartotta házi őrizetben Gázában.

A beszámolók szerint a hamászosok lábon lőttek mintegy százhuszonöt, a Fatahhoz tartozó férfit. Tettüket azzal indokolták, hogy a fatahosok megszegték a házi őrizetet.

Egy Szamu Abu Lasin nevű palesztinnak július végén mindkét lábába lőttek, jelenleg a gázai Sifa kórházban ápolják a Fatah hivatalos Facebook-oldalán található fénykép szerint. Tíz sebesültet ciszjordániai kórházakba szállítottak.

A Hamász egyik magas rangú vezetője ugyanakkor tagadta, hogy az „Erős Szikla” hadművelet idején felléptek volna a Fatah tagjai ellen az övezetben.

A Hamász 2007-es nyári erőszakos hatalomátvételekor a Nemzetközi Vöröskereszt adatai szerint száztizennyolc Fatahhoz tartozó palesztint öltek meg a szervezet fegyveresei, egy részüket magas épületekről lelökve. Emellett ötszázötven fatahost megsebesítettek, általában lábon lövéssel megnyomorítva őket.

(MTI)