Ukrán válság - Deszantosok kerültek kelepcébe, templomba csapódott egy tüzérségi lövedék

2014. augusztus 24. - 08:44 | Külföld

A Moszkva-barát szakadárok tüzérsége ukrán deszantos katonákra nyitott tüzet, miután ledobták őket Luhanszk megyében. Felmerül a gyanú, hogy a lázadók előre tudhatták, hol és mikor érnek földet ez ejtőernyősök, vagyis elárulták őket.

Az UNIAN idézi Dmitro Sznehirjevet, a Prava Szprava (Jó Ügy) nevű társadalmi szervezet vezetőjét, aki szerint a helyi lakosok tájékoztatták a történtekről szervezetének tagjait, miután szemtanúi voltak a deszantosok elleni támadásnak a Luhanszk megyei Krasznodoni járásban.

Amikor az Uralo-Kavkaz nevű település közelében szombat este ledobták az ukrán deszantosokat, a szakadárok jelzőrakétát lőttek ki a földet érés várható helyszínéről, és nyomban oda érkezett a szakadárok négy gyorsreagálású fegyveres csoportja. Nem sokkal később a szakadárok lőni kezdték a helyszínt Grad típusú rakéta-sorozatvetőkkel és tarackokkal.

Sznehirjev azt mondja, gyanítható, hogy a szakadárok előre tudták a deszantosok földet érésének idejét és helyszínét, vagyis elárulták őket.

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője arról számolt be az 5 Kanal tévének nyilatkozva, hogy a "terroristák" megváltoztatták taktikájukat, és újabban mozgó szárazföldi célokat támadnak.

"Ezek a mozgó célpontok elleni orosz támadások vadászat jellegét öltik" - mondta Liszenko, és példáként hozott fel egy támadást az ukrán határőrök egyik páncélozott szállító járműve és a Nemzeti Gárda egyik gépkocsija ellen.

Az orosz média vasárnapra virradóra arról adott hírt, hogy tüzérségi lövedék csapódott be egy templomba a Donyeck megyei Kirovszke városban. A horlivkai és szlovjanszki egyházmegyei hivatal honlapján azt írta, hogy szombat délután mise közben érte találat a templomot. A lövedék a tetőszerkezetbe csapódott, a beszakadt födém pedig az imádkozó hívőkre esett.

A tüzérségi támadás lerombolta a templomot és kioltotta három hívő életét. Sérülésekkel kórházba került a templom papja, a felesége és három asszony.

Az egyházi hivatal szerint találat érte az ottani kórházat is: két ember meghalt, és vannak súlyos sebesültek is.

MTI/para