Gázai konfliktus - Az első fél nap próbáját kiállta a tűzszünet, bírálatok

2014. augusztus 27. - 09:57 | Külföld

A kedd este bejelentett gázai tűzszünet kiállta az első fél nap próbáját, szerda reggelig nem lőttek rakétákat a Gázai övezetből, és Jeruzsálem is betartotta a fegyvernyugvást, de kormánykörökben is sokan bírálták az izraeli-palesztin egyezséget - közölte az izraeli média.

Izraelben az övezet környékén élők a fegyvernyugvás ellenére bizalmatlanok. Hájim Jelin, a Gázával szomszédos területek önkormányzati vezetője a közszolgálati rádióban felszólította a lövések elől Izrael távolabbi részeire menekülteket, hogy csak akkor térjenek vissza otthonaikba, ha legalább két napig hallgatnak a gázai fegyverek.

Miri Regev, a Likud párt egyik keményvonalas kneszetbeli képviselőnője szintén óvatosságra intett. "Izrael polgárai sajnos nem hisznek a Hamásszal kötött tűzszünetekben, mert a Hamász eddig mindig megszegte azokat, és katonáink és civiljeink sebesültek meg" - írta Facebook-bejegyzésében a képviselőnő, aki szerint a Hamász harcosai "felfrissítésére" használja a tűzszüneteket.

Cipi Livni igazságügy-miniszter szerint csak az idő ad választ majd azokra a kérdésekre, hogy sikerült-e növelni Izrael elrettentő erejét, és hogy tartós lesz-e a fegyvernyugvás.

"Fontos lett volna előre meghatározni a Hamász lefegyverzésének és hatékony ellenőrzésének nemzetközi elveit. Most a lefegyverzésért és a politikai eredményekért kell cselekedni, közös frontot kell nyitni a térség mérsékelt erőivel, amelyek a terror ellen harcolnak" - tette hozzá Livni, óvatosan bírálva a megállapodást.

A kormánykoalícióban részt vevő centrista Jes Atid (Van Jövő) párt parlamenti frakcióját vezető Ofer Selah szerint az ország hosszú távú nyugalmát csak hosszú távú politikai rendezés biztosíthatja. "A térség fontos tényezőivel való nemzetközi együttműködés vezethet a rendezéshez, a Palesztin Hatósággal való tárgyalás felújításához" - mondta Selah.

Uri Ariel lakásügyi miniszter "félmunkának" nevezte a gázai konfliktust és annak lezárását. "Minden olyan egyezmény, amely nem szünteti meg az Izrael polgárai elleni rakéták fenyegetését, és nem fegyverzi le a Gázai övezetet, nem több félmunkánál" - mondta a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nevű jobboldali nacionalista párt képviselője.

Az ország legfontosabb vezetői egyelőre nem szólaltak meg a tűzszünet ügyében, amelynek megkötéséről Benjámin Netanjahu miniszterelnök a kormány megkérdezése nélkül döntött. Emiatt várhatók még miniszteri tiltakozások.

A palesztin oldalon ezzel szemben megbíznak az izraeli ígéretben. Erre utal, hogy miután a fegyverszünetben Jeruzsálem vállalta, nem likvidálja a Hamász gázai vezetőit, a szervezet több magas rangú irányítója is előjött a hadművelet idején nekik menedéket nyújtó bunkerekből, és megjelent a kedd esti gázai győzelmi felvonuláson.

A gázai fegyveres szervezetek elleni Erős Szikla hadművelet ötven napja alatt a palesztinok 4564 lövedéket vagy rakétát lőttek Izrael területére, közülük 735, lakott területre irányított rakétát semmisített meg a vaskupola légvédelmi rendszer. Izrael 5263 légicsapást hajtott végre Gázai övezeti célpontok ellen.

(MTI)

Címkék: gázai konfliktus