NATO-csúcs - Megkezdődött a találkozó

2014. szeptember 4. - 14:30 | Külföld

A dél-walesi Newportban megkezdődött csütörtökön a NATO-országok állam-, illetve kormányfőinek péntekig tartó tanácskozása, amelynek két fő témája az Ukrajnával szembeni agresszív orosz magatartásra adandó nyugati válasz, valamint a "korszakváltás".

NATO-csúcs - Megkezdődött a találkozó

Az úgynevezett korszakváltás a NATO eredeti rendeltetésének, a szövetséghez tartozó országok kollektív védelmének ismételt középpontba állítása. Mindezzel párhuzamosan ez év végén lezárul a 13 esztendeje indított, NATO vezette, nagyszabású afganisztáni harci művelet, az ISAF.

A két fő téma annyiban érintkezik egymással, hogy a NATO az ukrajnai válság nyomán a további orosz szándékkal kapcsolatban megnövekedett aggodalmak miatt azt tervezi, hogy erősíti katonai jelenlétét a keleti tagországokban, a balti államokban, Lengyelországban és Romániában.

A nagy-britanniai NATO-csúcstalálkozóhoz szorosan kapcsolódik, hogy a tagállami vezetők találkoznak Petro Porosenko ukrán elnökkel is a NATO-Ukrajna Bizottság ülésének keretében.

A csúcs résztvevői emellett eszmecserét folytatnak a világ különböző térségeiben található partnerországok képviselőivel is az együttműködés szorosabbra fűzéséről.

A tanácskozás helyszínén, az egyébként is meglehetősen félreeső, a külvilágtól ezúttal különös gondossággal elzárt, zöldellő golfpályák által körbevett Celtic Manor pihenőközpontban Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár és David Cameron brit miniszterelnök fogadta a résztvevőket. A "családi fotó" elkészülte után megkezdett első hivatalos ülésen Afganisztán helyzetét tekintik át - nem csupán a NATO-tagok, hanem a nemzetközi erőben részt vevő partnerek, valamint több nemzetközi szervezet képviselői is.

Délután a NATO-államok külügyminiszteri szinten konzultálnak a szövetséghez csatlakozni akaró országok - Grúzia, Montenegró, Macedónia, valamint Bosznia-Hercegovina - képviselőivel, majd kora este tartják a NATO-Ukrajna Bizottság ülését.

(MTI)

Címkék: NATO-csúcs