Ukrán válság: Tűzszünet ide vagy oda, rakétákkal lövik egymást a felek

2014. szeptember 7. - 07:46 | Külföld

Tüzérségi párbaj bontakozott ki szombat éjjel az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolnál, szemtanúk nagy erejű robbanásokról és tüzérségi tűzről számoltak be a város közvetlen közelében, ahol az ukrán hadsereg állásai vannak.

Ukrán válság: Tűzszünet ide vagy oda, rakétákkal lövik egymást a felek

Nem sokkal korábban az oroszbarát szakadárok azt közölték, hogy a kormányerők a tűzszünetet megszegve támadást intéztek ellenük. Ezt követően az Azov zászlóalj ukrán önkéntesei is azt állították, hogy Grad rakétákkal lövik őket.

A "donyecki népköztársaság" védelmi tárcája arról számolt be, hogy a "népfelkelőket" kezdték el ukrán részről Grad rakéta-sorozatvetőből lőni, akik válaszolni kényszerültek, így bontakozott ki a nehézfegyverzettel vívott tűzpárbaj. A szakadárok a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint azt is bejelentették, hogy az ukrán hadsereg egységei a tűzszünetet kihasználva támadásba lendültek és tűz alá vették a Doneck és Mariupol között fekvő stratégiai fontosságú Telmanovo települést, a harcok során visszafoglalták a járási központot, jelentős mennyiségű páncélozott harcjárművet bevetve.

Az oroszbarát erők ugyanakkor cáfolták azokat a híreket, hogy vasárnapra virradóra bármifajta fogolycserére kerülhet sor a szemben álló felek között.

Az ukrán hadsereg és az oroszpárti kelet-ukrajnai szeparatisták között pénteken késő délután lépett életbe tűzszünet, amely egy tágabb béketerv részét képezi. Célja, hogy véget vessenek az öt hónapja tartó harcoknak. Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton egyetértett abban, hogy nagy vonalakban betartják a tűzszünetet a szemben álló felek, de további lépésekre van szükség ahhoz, hogy még tartósabb fegyvernyugvás jöjjön létre.

MTI/para