EU-tisztújítás - Kik az új európai biztosok és mit csinál nak majd?

2014. szeptember 10. - 17:57 | Külföld

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság új elnöke szerdán nyilvánosságra hozta az új európai biztosok feladatköreit.

Az AFP közreadta a 28 férfi és női biztos rövid életrajzát, akik jelentős befolyással lesznek az unió mintegy félmilliárd lakójának mindennapi életére. Hét biztos korábban is a Bizottság tagja volt, a nők száma változatlanul kilenc, ők Juncker ígéretének megfelelően befolyásos posztokat kaptak.

Luxemburg - Jean-Claude Juncker, 59 éves. Az Európai Bizottság elnöke. A volt luxemburgi miniszterelnök az EU egyik legtapasztaltabb politikusa, mesteri "játékosnak", az európai ügyek szenvedélyes elkötelezettjének tartják.

Olaszország - Federica Mogherini, 41 éves. Eddigi olasz külügyminiszter, az EU új kül- és biztonságpolitikai főképviselője, a bizottság egyik alelnöke.

Ausztria - Johannes Hahn, 58 éves. Konzervatív politikus, az előző bizottságban a regionális politikáért felelt, a jelenlegiben az európai szomszédságpolitika és a bővítési tárgyalások ügyeit fogja vinni.

Belgium - Marianne Thyssen, 58 éves. 1991 óta az Európai Parlament tagja, a flamand kereszténydemokraták volt vezetője. A foglalkoztatás, a szociális ügyek és a munkaerő-mobilitás biztosa lesz.

Nagy-Britannia - Jonathan Hill, Oareford lordja, 54 éves. A brit felsőház (Lordok Háza) elnöke volt. Biztosi jelölése meglepetést keltett, nem úgy ismerték, mint aki érdeklődik az európai ügyek iránt. Mérsékelten euroszkeptikusnak tartják. A pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért felelős biztos lesz.

Bulgária - Krisztalina Georgieva, 61 éves. Az előző bizottságban a humanitárius segítségnyújtás biztosa volt, most a bizottság egyik alelnökeként a költségvetés és az emberi erőforrások kérdéseiben lesz illetékes. Sokáig dolgozott a Világbanknál, 2010-ben került Brüsszelbe.

Horvátország - Neven Mimica, 60 éves. Az EU legújabb tagországának képviselőjeként a nemzetközi együttműködés és fejlesztés területét kapja meg. Horvátország 2013. júliusi EU-csatlakozása óta a fogyasztóvédelem biztosa volt.

Csehország - Vera Jourová, 50 éves. Liberális politikus, az igazságügyet, a fogyasztóvédelmet és a nemek egyenjogúságát fogja felügyelni.

Dánia - Margrethe Vestager, 46 éves. Országa gazdasági minisztere volt, a versenyügy biztosa lesz.

Észtország - Andrus Ansip, 57 éves. Liberális észt miniszterelnök 2005 és 2014 között, a bizottság alelnökeként a digitális egységes piac ügyeivel foglalkozik majd.

Finnország - Jyrki Katainen, 42 éves. Konzervatív finn miniszterelnök volt 2011-2014 között. A bizottság alelnökeként a foglalkoztatás, növekedés, beruházás és versenyképesség ügyeivel foglalkozik majd. A megszorító gazdaságpolitikai kérlelhetetlen híve. Hivatalát éppen akkor veszi át, amikor növekszik a nyomás Franciaország és Olaszország részéről, hogy Brüsszel a növekedésre, s ne a megszorításra helyezze a hangsúlyt.

Franciaország - Pierre Moscovici, 56 éves. Szocialista pénzügyminiszter volt 2014 márciusától néhány hónapon át. A gazdasági és pénzügyi területért, az adózásért és a vámunióért felelős kulcspozíciót bízzák rá.

Németország - Günther Oettinger, 60 éves. Energiaügyi biztos volt eddig, az új bizottságban a digitális gazdaság és társadalom biztosa lesz.

Görögország - Dimitrisz Avramopulosz, 61 éves. Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök bizalmasa. A migráció és belügyek biztosa lesz, amely az illegális bevándorlás miatt országának és a mediterrán térségnek különösen fontos tisztség.

Magyarország - Navracsics Tibor, 48 éves. Az oktatás, a kultúra, az ifjúság és az állampolgárság kérdéseivel foglalkozó területet kapja.

Írország - Phil Hogan, 54 éves. Ír környezetvédelmi miniszter, mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos lesz, amelyre Dublin eredetileg is pályázott.

Lettország - Valdis Dombrovskis, 43 éves. Orvos, balközép miniszterelnök 2009 és 2013 között. Alelnökként az euró és a társadalmi párbeszéd kérdéseivel foglalkozik majd. Elősegítette Lettország 2014. januári csatlakozását az eurózónához.

Litvánia - Vytenis Adriukaitis, 63 éves. Szociáldemokrata, sebész, volt egészségügyi miniszter. Az egészségügy és élelmiszerbiztonság biztosa lesz.

Málta - Karmenu Vella, 64 éves. Veterán szocialista politikus, a környezetvédelem, hajózás és halászat biztosa lesz.

Hollandia - Frans Timmermans, 53 éves. Holland külügyminiszter, a bizottság első alelnöke, egyben Juncker jobbkeze, akinek felelősségi területe a szabályozás javítása, az intézményközi kapcsolatrendszer, a jogállamiság, valamint az unió alapjogi chartájának megvalósulása.

Lengyelország - Elzbieta Bienkowska, 50 éves. Eddigi lengyel miniszterelnök-helyettes, közlekedési és fejlesztési miniszter, a belső piac, az ipar, a vállalkozások, azon belül a kis- és középvállalatok ügyeiért felel majd.

Portugália - Carlos Moedas, 44 éves. Mérnök, a portugál miniszterelnök tanácsadója, aki a kutatás, tudomány és innováció biztosa lesz.

Szlovákia - Maroš Šefčovič, 48 éves. Az intézményközi kapcsolatok és igazgatás biztosa volt eddig, az új bizottságban a közlekedés és űrkutatás területét kapja.

Szlovénia - Alenia Bratusek, 44 éves. Távozó szlovén miniszterelnök, az energiaunióért felelős alelnök lesz, amely fontos poszt az európai gázellátás szempontjából, tekintettel Oroszország mint szállító bizonytalan szerepére.

Svédország - Cecilia Malmström, 46 éves. A régi bizottságban az uniós belügyekkel foglalkozott, az újban a kereskedelmi portfoliót kapja.

Ciprus - Hrisztosz Sztilianidesz, 60 éves. Az EP tagja, a humanitárius segítség és válságkezelés területét kapja meg.

Spanyolország - Miguel Arias Canete, 64 éves. Az éghajlatváltozás és az energiaügy biztosa lesz.

Románia - Corina Cretu, 47 éves. Szocialista politikus, a regionális politikáért felel majd.

mti/para