Tizenhat hónapos mélyponton az olaj ára

2014. szeptember 10. - 11:51 | Külföld

Szerda reggel még emelkedett, de délelőttre már csökkent a kőolaj ára a nemzetközi piacokon. A Brent olaj hordónkénti ára 98,85 dollárra esett, utoljára 2013 májusában volt ilyen alacsony.

Az árcsökkenés három legfőbb oka, akárcsak az előző napokban, a gyenge világpiaci kereslet, a növekvő termelői kínálat és az amerikai dollár erősödése más devizákkal szemben.

Az Egyesült Államokban az American Petroleum Institute adatai szerint előző héten 1,9 millió hordóval csökkent a felhalmozott kőolajtartalék, de a benzintartalék 0,7 millió hordóval, a finomított olajtermékek tartaléka pedig 1,7 millió hordóval nőtt.

Amerikában növekszik a palaolajból kitermelt kőolaj mennyisége, ezért az elmúlt időszakban túlkínálat alakult ki az Atlanti-óceán térségében és Ázsiában is. Az afrikai országok nehezebben tudják importálni kőolajukat, az Energy Aspects cég felmérése szerint Dél-Afrika és Ázsia között 50 millió hordó kőolaj van elraktározva tengeri szállítóhajókon.

A Newedge Group brókercég munkatársa szerint a kőolaj ára a hordónkénti 100 dolláros lélektani határ alatt van, és Amerikában a nyári autózási szezon végével kevesebb fogyasztás várható. A Mistsubishi UFJ munkatársa azt emelte ki a Reuters hírügynökségnek, hogy az Oroszország elleni gazdasági szankciók eddig kevés hatással voltak az energetikai vállalatokra, nem csökkent a termelésük.

Csütörtökön találkoznak Kuvaitban az Öböl menti-országok olajügyi miniszterei. A találkozón biztosan szóba kerül az alacsony olajár, ezért a szokásosnál nagyobb befektetői figyelem irányul az eseményre, hátha olyan döntést hoznak, amely megállítja az árcsökkenést.

Szerda délelőtt tizenegykor a WTI olaj hordónkénti ára 0,01 százalékos csökkenés után 92,74 dollár volt, a Brent olaj ára 0,22 százalékos csökkenés után 98,94 dollár.

(MTI)

Címkék: olajár, kőolaj