Szlovákiai börtönben akar hűsölni Rezešová

2014. szeptember 13. - 13:22 | Külföld

Kezdeményezni fogja áthelyezését szlovákiai börtönbe Eva Rezešová, akit csütörtökön ítéltek 9 év szabadságvesztésre – írja a hvg.hu. Ehhez két jóváhagyást kell megszereznie: egyrészt Magyarországét, amit az illetékes Igazságügyi Minisztérium attól tesz függővé, hogy „szolgálja-e beilleszkedését a társadalomba”. Másrészt Szlovákiának is bólintania kell, ami borítékolható, hiszen a konzul személyesen ülte végig a tárgyalásokat.

Szlovákiai börtönben akar hűsölni Rezešová

„Az ügyfelem Szlovákiában szeretné letölteni a büntetését, mert a két kiskorú gyermeke könnyebben tudná a kapcsolatot tartani az édesanyjukkal. Ez alapvető emberi joga, melyet nemzetközi egyezmény lehetővé tesz” – erősítette meg a lapnak Novák Péter, Eva Rezešová ügyvédje a közlekedési büntetőügy következő lépését, amit előre sejteni lehetett. Vagyis Rezešová hamarosan kezdeményezni fogja, hogy nemzetközi bűnügyi jogsegély keretében Szlovákiába kerüljön át a szabadságvesztés végrehajtása.

Az áldozatok hozzátartozói nem akarják, hogy a milliomosnő máshol töltse a kiszabott éveket, Úgy gondoljuk, hogy az áthelyezés nem áll összhangban a másodfokú bíróság ítéletének szellemével, szándékával, céljával'' – kommentálta egyikük.

Rezešová ügyében csütörtökön mondták ki a jogerős ítéletet. Első fokon kedvezőbb döntés született, a millimosnőt akkor hat évvel sújtották, ráadásul a korábbi döntés értelmében fogházban kellett volna töltenie ezt az időt. Ezzel szemben most börtönbe megy. A milliomosnő legkorábban büntetése kétharmadának letöltése után szabadulhat feltételesen. Így akár négy év múlva rácsokon kívül tudhatja magát, hiszen két évig előzetes letartóztatásban ült.

Rezešová leginkább az új szakértői véleménynek "köszönheti" a súlyosabb büntetést. Több szakértőt is meghallgattak hétfőn, köztük Császár Gergelyt, akinek elemzéséről már hetek óta folytak a találgatások, hiszen ő vette át az eljárásból kizárt Melegh Gábor helyét. A szakértő megállapítása szerint - elődje véleményével szemben - a Fiat vélhetően nem vágott be Rezešová elé, pedig az eljárás alatt a védelem pontosan ennek ellenkezőjéről igyekezett meggyőzni a bíróságot.


Hír24