Újra lőnek Ukrajnában

2014. szeptember 13. - 18:44 | Külföld

A tűzszüneti megállapodás ellenére kiújultak a harcok az ukrán hadsereg és az oroszbarát szakadárok között Donyeck repülőterénél.

A biztonsági erők kezén lévő donyecki reptér péntek éjszaka óta tüzérségi tűz alatt áll. A Reuters hírügynökség szerint szombat délután ágyúzás hangja hallatszott a város északi része felől, és a reptér felett fekete füst gomolygott. A kijevi vezetés arról számolt be, hogy a biztonsági erők sikeresen visszaverték a felkelők támadását a repülőtérnél.

A donyecki városi tanács honlapján azt közölte, hogy lakóházakat is találatok értek, de áldozatokról nem számolt be. Szemtanúk szerint a felkelők kezén lévő egymilliós Donyeckben szombat reggel három Grad rakéta-sorozatvetőt mozgattak.

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője először ismerte el szombaton a tűzszünet múlt hét pénteki hatályba lépése óta, hogy a hadsereg szakadárokkal végzett. Az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol városánál tizenkét felkelőt öltek meg, akik állítólag felderítést folytattak. Liszenko azt is közölte, hogy a fegyvernyugvás életbe lépése óta hat ukrán katona halt meg összecsapásokban.

Az EBESZ eközben arról számolt be, hogy 220 - Moszkva közlése szerint humanitárius segélyt szállító -kamion lépte át az ukrán határt. Az ukrán hatóságok és a vöröskereszt megfigyelői egyetlen kamion rakományát sem ellenőrizték. Liszenko szerint az orosz fél nem engedte, hogy az ukrán határ- és vámőrség átvizsgálja a szállítmányt. Ezzel szemben orosz tisztviselők azt állították, hogy az ukrán fél visszautasította azt a javaslatot, hogy közösen ellenőrizzék a Donyeckbe tartó teherautókat. A vöröskereszt közölte, hogy nem kapott tájékoztatást az újabb konvojról, amelyet Liszenko illegálisnak nevezett.

Az előző hónapban Oroszország már küldött egy általa segélyszállítmánynak nevezett, de Kijev és a Nyugat által gyanakvással figyelt teherautóoszlopot Ukrajnába. Ezen konvoj Kelet-Ukrajnába való belépését a kijevi vezetés akkor az ország ellen inváziónak minősítette.

Hír24