MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁG: Orbánékat megdöbbentette a maffiózókról szóló beszámoló...

2014. szeptember 16. - 16:38 | Külföld

Az Index cikkében kedden azt írta: elképesztő maffia épült a kettős állampolgárságra, óvatos becslések szerint is tízezrével kaphattak állampolgárságot hamisított papírokkal ukránok, oroszok, szerbek.

A nemzetpolitikai államtitkárság megdöbbenését fejezi ki az Index keddi cikkével kapcsolatban, amely "az egyéni tapasztalatok általánosítása és a gyakran alapot nélkülöző nagyságrendek valóságként történő bemutatásával kívánja" az egyszerűsített honosítást lejáratni. Wetzel Tamás nemzetpolitikai helyettes államtitkár kedden az MTI-vel azt közölte: az államtitkárság jogi lépéseket kezdeményez a közzétevő médiummal szemben.

Mint a helyettes államtitkár közleményében kifejtette: a cikk nem nélkülözi egyszerűsített honosítási eljárásra vonatkozó jogszabályi és gyakorlati ismeretek hiányára utaló megjegyzéseket, annak szakmai tartalmát minősítve. A cikkben foglaltakat közzétevő médiummal szemben jogi lépéseket kezdeményeznek, egyúttal várják az Index tételes bizonyítékait, hogy igazolja a leírtakat.

Az államtitkárság eddig sem titkolta, hogy az egyszerűsített honosítással összefüggésben tapasztalhatóak visszaélések, de az érintett szervek azok megelőzése és felderítése során a lehető legnagyobb körültekintéssel kiválasztott eszközöket alkalmazzák. Ennek eredményeképpen jelentős emelkedés tapasztalható a jogosulatlan kérelmezők elutasításában és a csalárd módon megszerzett állampolgárságok visszavonásának kezdeményezésében. Emellett az eljáró szervek indokolt esetben a nyomozó hatóságok és nemzetbiztonsági szolgálatok felé megkereséssel élnek, amely alapján szintén emelkedés figyelhető meg a megindított eljárások számában - mutatott rá Wetzel Tamás.

Hozzátette: az elmúlt időszakban több intézkedés is született annak érdekében, hogy a visszaélések lehetőségét kizárják. A nyelvtudás ellenőrzése során az ügyintézők a szakmai iránymutatások figyelembevételével a lehető legalaposabban járnak el. Felhívják a figyelmet arra, hogy az eljárás során több alkalommal is sor kerül a nyelvi készségek vizsgálatára.

A visszaélések megelőzése érdekében az eljáró hatóságok többnyelvű tájékoztató felhívásokban informálják a leendő kérelmezőket arról, hogy mind a nyelvismeret, mind pedig a kérelem személyes benyújtása elengedhetetlen feltétele a kérelem pozitív elbírásának.

Kiemelte, hogy több olyan visszajelzés is érkezett a magyar közigazgatás szervei felé, hogy az egyszerűsített honosítás intézményének megkérdőjelezését külföldi titkosszolgálatok vagy politikai erők generálták, annak érdekében, hogy esetenként elijesszék a jogszerű kérelmezőket az magyar állampolgárság megszerzésétől, vagy politikai tőkét kovácsoljanak a valótlan tények állításából - írta a helyettes államtitkár.

Az Index cikkében kedden azt írta: elképesztő maffia épült a kettős állampolgárságra, óvatos becslések szerint is tízezrével kaphattak állampolgárságot hamisított papírokkal ukránok, oroszok, szerbek. Több ukrán banda és magyar ügyvédi iroda is ráállt a hatalmas bizniszre - olvasható az írásban.

mti/para