Önkéntes halálos ítéletre adtak engedélyt

2014. szeptember 16. - 14:40 | Külföld

Tulajdonképpen önkéntes halálos ítéletet engedélyeztek Belgiumban egy gyilkosnak és többszörös erőszaktevőnek. 15-en követhetik a példáját - írja a Hír24

Frank Van Den Bleeken, aki gyilkosságért és nemi erőszakért került börtönbe, azzal érvelt, hogy nem tud változtatni erőszakos szexuális viselkedésén, elviselhetetlen lelki szenvedésen megy át a börtönben, ezért élni akar azzal a jogával, hogy a rá váró további mentális gyötrelmeknek az orvosi segítséggel végzett eutanázia vessen véget.

Ez az első ilyen engedély

Az elítélt ügyvédje, Jos Vander Velpen a VRT belga állami televíziónak arról beszélt hétfőn, hogy ügyfelét az elmúlt évek során számos orvos és pszichiáter megvizsgálta, és mind arra a megállapításra jutottak, hogy a férfi "elviselhetetlenül szenved".
Belgiumban 12 évvel ezelőtt fogadták el az eutanáziáról szóló törvényt, azóta ez az első olyan bírói döntés, amely egy elítélt számára engedélyezi az önként vállalt halált.

Frank Van Den Bleeken ügyvédje nem részletezte, hogy a kórházban végrehajtott eutanáziára mikor kerül sor. Azt azonban hozzátette, hogy mivel ügyfele börtönbüntetését tölti, eutanázia iránti kérelme a belga igazságügyi minisztérium beleegyezésétől függött. Belgiumban, akárcsak az Európai Unió többi országában, nincs halálbüntetés.

15-en követhetik

Az 52 éves Van Den Bleeken csaknem harminc éve ül már börtönben. Az elítélt többek között arra hivatkozott, hogy állapotát Belgiumban nem tudják kezelni, ezért inkább választja a halált. "Ha az ember szexuális bűncselekményt követ el, segíteni kell neki, hogy kezelni tudja azt. Az, hogy bezárják, senkin sem segít: sem az egyénen, sem a társadalmon, és az áldozatokon sem" - mondta a bűnöző egy televíziós dokumentumfilmben.

A De Standaard című lap keddi értesülése szerint további 15, hosszú évek óta börtönben lévő elítélt szeretne véget vetni az életének orvosi segítséggel azután, hogy Van Den Bleeken megkapta az engedélyt.

A túlnyomórészt római katolikus vallású Belgium nem az egyetlen ország Európában, amely bizonyos feltételek - mint a gyógyíthatatlan betegség - esetén engedélyezi az aktív eutanáziát. A belga törvényhozás azonban a világon elsőként fogadott el olyan jogszabályt februárban, amely gyermekek számára is lehetővé teszi, hogy elviselhetetlen fájdalmakkal járó gyógyíthatatlan betegség esetén az aktív eutanáziát kérhessék. A döntés Belgiumban és más országokban is hatalmas felháborodást váltott ki vallási csoportokban.

Hír24

Címkék: eutanázia, Belgium