Búcsúzkodik a NATO-főtitkár, kedden átadja a stafétát

2014. szeptember 26. - 16:05 | Külföld

Anders Fogh Rasmussen lerótta a tiszteletét a hősi halottak előtt, majd kedden átadja a stafétát Jens Stoltenbergnak.

Búcsúzkodik a NATO-főtitkár, kedden átadja a stafétát

A volt dán miniszterelnök főtitkári megbízatása hivatalosan kedden éjfélkor szűnik meg, de utolsó munkanapját pénteken töltötte el a szövetség brüsszeli központjában.

Ennek alkalmából délelőtt a NATO szolgálatában elesettek emlékművénél koszorúzással rótta le tiszteletét azok előtt, akik életüket vesztették a nemzetközi szövetség szolgálatában. Az erről az egyik internetes mikroblogon általa közzétett fényképhez azt fűzte hozzá: a szervezet kötelékében harcoló katonák, férfiak és nők képezik a szövetség gerincét.

Ezt követően Rasmussen a NATO legfőbb döntéshozó szervének számító Észak-Atlanti Tanáccsal, a 28 szövetséges ország nagyköveteivel találkozott.

"Köszönetem minden szövetségesnek a NATO történetének legforgalmasabb időszakában nyújtott támogatásért" - írta az interneten a leköszönő főtitkár. A NATO közleménye szerint Rasmussen hangsúlyozta: a katonai szövetséget alkalmazkodóképessége teszi erőssé.

Az Észak-Atlanti Tanács régebbi döntésének értelmében a NATO következő főtitkára október 1-jétől Jens Stoltenberg korábbi norvég miniszterelnök lesz.


Hír24