Obama a palesztin áldozatok, Netanjahu az iráni atomfegyver ügyét hozta szóba Washingtonban

2014. október 2. - 08:14 | Külföld

Barack Obama amerikai elnök aggodalmát fejezte ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek a gázai palesztin polgári áldozatok miatt, mielőtt magánmegbeszélésen fogadta őt a Fehér Házban. A vendég viszont Irán nukleáris hatalommá válásának veszélyét mondta aggasztónak újságírók előtt.

A két vezető első ízben találkozott azóta, hogy Izrael a nyáron a Gázai-övezetben háborút indított a Hamász radikális palesztin szervezet ellen, amelynek fegyveresei rakétákkal támadták Izraelt. Az ENSZ adatai szerint a konfliktusban több mint 2100 - többségében civil - palesztin veszette életét, és 18 ezer lakás semmisült meg. Izraeli részről 66 katona és 6 polgári személy halt meg.

Obama az Ovális irodában, oldalán Netanjahuval kijelentette, hogy meg kell találni az izraeliek és a palesztinok közötti status quo megváltoztatásának módját úgy, hogy az izraeli állampolgárok otthonukban, a gyerekek pedig az iskolában biztonságban érzik magukat, nem kell tartaniuk esetleges rakétatámadásoktól. De nem szabad megtörténnie annak a tragédiának sem, hogy palesztin gyerekek esnek háború áldozatául.

Netanjahu megismételte az iráni nukleáris programról folytatott diplomáciai tárgyalásokkal kapcsolatos kételyeit. Megítélése szerint Teherán arra törekszik, hogy miközben feloldják a vele szemben alkalmazott szankciókat, megmaradjon az esélye saját nukleáris fegyver kifejlesztésére. "Erősen remélem, hogy ez az ön vezetése alatt nem fog bekövetkezni" - mondta Netanjahu Obamának.

Az amerikai kormányzat éppen a két vezető tárgyalásának napján élesen bírálta Izraelt a Kelet-Jeruzsálembe tervezett újabb építkezések miatt. Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője kijelentette, hogy a 2500 lakásból álló lakótelep felépítése miatt a nemzetközi közvélemény bírálni fogja Izraelt, és az ország el fog távolodni "még a legközelebbi szövetségeseitől is". Earnest szerint a projekt miatt megkérdőjeleződik, hogy Izrael elkötelezett a palesztinokkal folytatandó béketárgyalások mellett.

Jen Psaki külügyi szóvivő, aki gyakorlatilag ugyanezekkel a fordulatokkal bírálta az újabb izraeli telepépítés tervét, rámutatott, hogy az nemcsak a palesztinok, hanem azon arab országok viszonylatában is meg fogja mérgezni a légkört, amelyekkel pedig Netanjahu miniszterelnök közlése szerint fejleszteni akarja a kapcsolatokat.

MTI/para