Orosz fenyegetés: se gáz, se olaj nem lesz!

2014. október 3. - 11:40 | Külföld

Be akarnak keményíteni azokkal a kelet-közép-európai országokkal szemben, akik az elmúlt években orosz gázt adtak el Ukrajnának.

Orosz fenyegetés: se gáz, se olaj nem lesz!

A reexportban Szlovákia mellett Magyarország és Lengyelország is érintett. Az a bűnünk, hogy az oroszoktól vásárolt gázból értékesítettünk az ukránoknak.

Ez pedig nagyon nem tetszik az oroszoknak, merthogy a továbbértékesített gázt Európának szánták, egyáltalán nem Ukrajnának. Hiszen az ukránok több millió dollárnyi gáz árával tartoznak. Pont ezért állították le feléjük a gázszállítást júniusban. És szerintük jogszerűtlen volt, hogy mi továbbadtuk.

Ezért az oroszok most egy új törvény előkészítésén dolgoznak. Ez megakadályozná, hogy olyan országokba szállítsanak nyersolajat, olajszármazékot vagy földgázt, amelyek azt továbbexportálják olyan államoknak, amelyek tartoznak a gáz árával az oroszoknak.

Nyilvánvaló, hogy itt Ukrajnára céloznak. Meg ránk, mint szállítókra. Szóval, ha ez a törvény életbe lép, akkor a továbbiakban nem tudunk segíteni az ukránoknak. Pedig korábban ezt vállaltuk.

Orbán Viktor azt mondta nemrégiben, Magyarország nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt a lakosság nem jut hozzá a szükséges energiaellátáshoz.

Hír24