Ukrán válság: Véres harcok folynak a donyecki repülőtéren

2014. október 3. - 19:09 | Külföld

Szakadár fegyveresek támadtak a repteret védő ukrán katonára - írja a Hír24.

Heves harcok folynak a donyecki repülőtéren az ukrán katonák és az oroszbarát szakadárok között. Utóbbiak benyomultak a reptér régi termináljába - közölte pénteken Vladiszlav Szeleznyov, a Kijev által terrorellenesnek elnevezett kelet-ukrajnai hadművelet (ATO) szóvivője.

A tisztségviselő az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportálnak elmondta, hogy a szakadár fegyveresek füstbombákat dobtak az épületbe, és a füst takarásában behatoltak az első szintre, ahol harcba bocsátkoztak a repteret védő ukrán katonákkal. Közölte, hogy a szint egyik feléből visszaszorították őket a katonák, de a harcok folytatódnak. Veszteségekről, áldozatokról egyelőre nem tudott beszámolni.

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője pénteki kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy ukrán hírszerzési információk alapján Oroszországból jelentős erőket "dobtak át" a légikikötő térségébe: páncélozott járműveket, nehéztüzérségi fegyvereket és katonákat. Szavai szerint a szakadárok és az orosz zsoldosok harckocsik és légvédelmi rendszerek által fedezve nyomultak előre a reptérig, amelyet előző nap kétszer is megkíséreltek ostrommal bevenni.

Az oroszbarát szakadár erők a szeptember 5-én életbe lépett tűzszünet ellenére folyamatosan lövik és ostromolják a donyecki nemzetközi légikikötőt. Előző nap már azt állították, hogy elfoglalták azt. Hosszú hetek óta próbálják megszerezni a stratégiai fontosságú létesítményt, amelyben a szovjet időkben létesített atombiztos bunkereknek, valamint a felhalmozott élelmiszer- és lőszerkészleteknek köszönhetően Kijev szerint a katonák képesek sokáig kitartani.

Az ATO sajtóközpontja péntek délelőtt kiadott közleménye szerint a reptéren a legénység és a haditechnikai eszközök részleges rotációját hajtották végre, és a stratégiai fontosságú objektum védelmének fenntartására minden lehetőséget megteremtettek.

Az ukrán média - hivatkozva egy orosz internetes fórumon megjelent, névtelen szeparatista beszámolóra - pénteken azt jelentette, hogy a szakadárok és az állítólag az oldalukon harcoló orosz katonák komoly veszteségeket szenvedtek el csütörtökön a donyecki repülőtérért folyó harcokban. Eszerint több mint kétszáz fegyveresük esett el, és elvesztettek több harckocsit is.

Hír24