FURFANGOS: 711 román, 89 szlovák és 75 magyar állampolgárnak van állandó lakhelye egy magyarországi panzióban

2014. október 9. - 15:05 | Külföld

Nagyjából ezren jelentkeztek be állandó lakosként másfél év alatt egy negyvenágyas soroksári panzióba, többségük román állampolgár, írta az Index a Népszabadság információi alapján. Hozzátéve, hogy a Nagykőrösi út 353. alatti Viktória panzióba bejelentkezettek magyarországi lakcímükkel mind szavazhatnak az önkormányzati választáson is.

Az Index a helyszínen tájékozódott, hogy mi a pálya...

Dr. Keserű Józsefné, a Viktória panzió ügyvezetőjével sikerült beszélgetniük, aki közölte, lassan 12 éve, 2003 elején kötött egy keretszerződést a Waberer's szállítmányozó céggel − illetve korábban Hungarocamionnal −, ennek értelmében a panzió szállást biztosít a cégnél dolgozó kamionsofőröknek, illetve hivatalosan tartózkodási helynek jelölhetik meg a panziót.

A kérdésre, hogy ez legális-e, az ügyvezető azt mondta, ők a legelején megkérdezték az önkormányzatot, hogy ez így működhet-e, és azt a választ kapták, hogy igen. Amiért most feltűnhetett, hogy nyár közepén a szállásra 711 román, 89 szlovák és 75 magyar állampolgár, tehát hirtelen nagyon sokan jelentkeztek be a panzióba, amire Keserű szerint szintén egyszerű a magyarázat: a Waberer's felszámolt egy csíkszeredai telephelyet, így ottani kamionokat és sofőröket ide hozták.

Utóbbiakkal olyan szerződést kötöttek, hogy ha felmondanak a Waberer's-nél, akkor ki is kell jelentkezniük a hotelből.

A munkások ide kapják a leveleiket, bankkártyáikat, a recepción fakkok vannak névsor szerint. Keserű szerint a Waberer'snek munkajogi szempontból fontos, hogy ide legyenek bejelentkezve a sofőrök. Az Index felvetettük a szavazás kérdését is − a panzióba bejelentkezettek magyarországi lakcímükkel mind szavazhatnak az önkormányzati választáson −, amire az ügyvezető elmondta, ezeket az embereket nem érdekli a választás, legtöbbjük egy szót sem beszél magyarul.

A választási csalás lehetősége elvileg fennáll

Fenyves Dezső, a helyi választási bizottság Együtt Soroksárért Egyesület által delegált tagja azt mondta, nem tudja, hogy korábban volt-e tömeges szavazás, de az elvi lehetőség megvan a csalásra. Ő úgy tudja, hogy az ide bejelentettek közül több mint kétszázan megkapták az állampolgárságot is.

Index