GÁZA: Az ENSZ 1,6 milliárd dollárt akar összegyűjteni az újjáépítésre

2014. október 10. - 10:30 | Külföld

Az ENSZ palesztin menekültekért felelős szervezete (UNRWA) rekordnagyságú összeget, 1,6 milliárd dollárt akar gyűjteni az Izrael és a Hamász radikális palesztin szervezet közötti, ötven napon át tartó fegyveres konfliktus következtében romokban heverő Gázai övezet újjáépítésére.

"Ez az eddigi legnagyobb célkitűzés az UNRWA 64 éves történetében" - közölte Christopher Gunness, a szervezet szóvivője csütörtökön, három nappal a kairói nemzetközi donorkonferencia kezdete előtt.

A július 8-tól augusztus 26-ig tartó fegyveres konfliktusban közel kétezer-kétszáz palesztin és hetvenhárom izraeli vesztette életét. A harcok következtében lakóépületek ezrei semmisültek meg, nagyjából százezren maradtak fedél nélkül a Földközi-tenger partján fekvő palesztin enklávéban.

A tájékoztatás szerint az 1,6 milliárd dollár felét a lerombolt lakóházak újjáépítésére szánják. Az ügynökség kidolgozott egy sürgősségi tervet, amelynek értemében a lakóépületek és az UNRWA lerombolt létesítményeinek újjáépítése, valamint az egészségügyi helyzet javítása fog elsőbbséget élvezni - tudatta a 15 oldalas dokumentum egy példányát megszerző AFP francia hírügynökség.

A kairói konferencián többek között az Egyesült Államok, az Európai Unió, az arab országok, valamint számos nemzetközi pénzügyi és humanitárius szervezet képviselői fognak részt venni.

Az ENSZ, Izrael és a Palesztin Hatóság nemrégiben megállapodott a gázai övezeti újjáépítési munkálatok megkezdéséről. A világszervezet a megegyezés értelmében garantálni fogja, hogy az építőanyagokat kizárólag polgári célokra használják.

A Palesztin Hatóság nemrégiben több mint négymilliárd dollárt kért az 1,7 milliós lakosságú terület újjáépítésére.

MTI/para