Tovább pusztít a Vongfong tájfun Japánban, sérültek, áramkimaradások

2014. október 12. - 10:29 | Külföld

Tovább pusztít a Vongfong Japánban: a tájfun Okinava után vasárnap már az ország négy főszigete közül a legdélebbi Kjúsún is nehézségeket okozott.

A forgószél következtében legalább 35-en megsérültek Okinaván és Kjúsún. A hatóságok 150 ezer - más források szerint 210 ezer - embert szólítottak fel otthonuk elhagyására, mert a heves esőzésekkel járó vihar fákat csavar ki, utakat áraszt el. Okinaván több mint 60 ezer háztartás maradt áram nélkül.

A Vongfong veszített erejéből, szombaton még óránkénti 230 kilométeres széllökései vasárnapra 180 kilométeresre gyengültek, így már nem minősül szupertájfunnak. A forgószél hétfő reggel éri el teljesen Kjúsút. A fővárosra, Tokióra és környékére várhatóan kedden csap le, de már hétfőn érezni lehet majd a hatását - közölte a japán meteorológiai ügynökség. A tájfun észak felé haladva tovább veszít erejéből.

A hatóságok a földcsuszamlások veszélyére figyelmeztették a lakosságot. Az erős szél miatt Kjúsún többórás fennakadások voltak a vasúti közlekedésben.

A Vongfong előtt a Fanfon nevű tájfun söpört végig a szigetországon a hét elején. Az óriási hullámok és özönvízszerű esőzés által kísért viharban kilencen meghaltak, a tájfun - elsősorban Tokióban - súlyos fennakadásokat okozott a légi és vasúti közlekedésben.

MTI/para