Fokozott ellenőrzés az ebola miatt a cseh repülőtereken

2014. október 21. - 10:28 | Külföld

A csehországi nemzetközi repülőtereken az ebolafertőzés veszélye miatt kedd reggeltől ellenőrzik a külföldről érkező összes utast. Az intézkedést a cseh nemzetbiztonsági tanács hozta a múlt héten.

Fokozott ellenőrzés az ebola miatt a cseh repülőtereken

A Csehországba érkező utasok a Cseh Légitársaság (CSA) és a Travel Service járatain már reggel rövid kérdőívet kaptak, amelyen egyebek között fel kell tüntetniük, hol jártak a legutóbbi 42 napban. Ez a kétszerese az ebola lappangási idejének. Ugyancsak fel kell tüntetni, hogy az illető hol fog tartózkodni Csehországban, és meg kell adni egy telefonszámot, hogy veszély esetén kapcsolatba léphessenek velük a hatóságok.

A külföldi légitársaságok gépeinek utasait a cseh hatóságok egyelőre csak tájékoztatják a vizsgálatok bevezetéséről. Néhány napon belül azonban ezeken a járatokon is kötelező lesz a kérdőívek kitöltése.

A prágai Václav Havel repülőtéren azoknak az utasoknak, akik az említett 42 napos időszakban az ebolajárvány által leginkább sújtott három nyugat-afrikai országban, Guineában, Libériában vagy Sierra Leonéban jártak, megérkezés után néhány perces beszélgetést kell lebonyolítaniuk az egészségügyi szakemberekkel, s megmérik testhőmérsékletüket is.

A többi csehországi nemzetközi repülőtérre - Karlovy Varyba, Pardubicébe, Ostravába és Brünnbe (Brno) - érkező utasoknak szintén ki kell tölteniük a kérdőívet. A kártyákat a reptéren leadják. Ezeket az utasokat szükség esetén a regionális egészségügyi központok fogják ellenőrizni.

A 15 éven aluli gyerekek kérdőívét a szülők, a felnőtt kísérő, esetleg a repülőgép személyzete tölti ki.

A belföldi légi járatokra az intézkedés nem vonatkozik.

Egyelőre nem világos, hogy a cseh repülőtereken átszálló, tranzit utasokat ugyanolyan ellenőrzésnek vetik-e majd alá.

Ha valaki elutasítja a vizsgálatot, pénzbírsággal sújtják, amelynek maximális összege 10 ezer korona.

Az intézkedéseket múlt szerdán hagyta jóvá a cseh nemzetbiztonsági tanács. Döntés született arról is, hogy a Prágától mintegy 130 kilométerre keletre fekvő Techonínben üzemképes állapotba helyezik az ottani katonai kórház speciális részlegét, ahol nyolc ebolavírussal fertőzött páciens tudnak egyszerre kezelni.

(MTI)