INTERNETADÓ: Orbán lemondását követelték, megostromolták a Fidesz-székházat!

2014. október 26. - 20:41 | Külföld

Néhány nap is elég volt ahhoz, hogy megszerveződjön Magyarországon az utóbbi hónapok legnagyobb kormányellenes demonstrációja – írja a nol.hu.

INTERNETADÓ: Orbán lemondását követelték, megostromolták a Fidesz-székházat!

Több tízezren tiltakoztak az internetadó bevezetése ellen Budapesten, a József nádor téren, a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a Hősök terén és a Fidesz-székháznál terénvasárnap késő délutántól. A tüntetés tizedik percében már Orbán Viktor lemondását követelték, majd 48 órás ultimátumot adtak a kormánynak, hogy mondjon le az internetadó bevezetéséről.

A budapesti tüntetés nagyságára jellemző, hogy az Andrássy utat teljes szélességében megtöltő menet már majdnem elérte az Oktogont, a sor végen haladó utolsó demonstrálók viszont még a Deák téren voltak. A menetelők folymatosan skandálták, hogy „Orbán takarodj!”, „Ria-Ria Hungária!” valamint azt, hogy nem lesz netadó.

Alighanem fokozta a tüntetés iránti érdeklődést, hogy a hvg.hu épp vasárnap arról írt miniszterelnökségi forrásokra hivatkozva, hogy az internetezés megadóztatását maga a kormányfő, Orbán Viktor találta ki, ebből fedezné a rendvédelmi szervek és a katonák korábban megígért, jelentős béremelését. Ez pedig még különösebb megvilágításba helyezi azt: a Fidesz ellenzékben még hevesen bírálata a világhálós adót, most gigabyte-onként 150 forintos sarc szerepel a kormánypárt terveiben.

Az Európai Bizottság digitális területért felelős alelnöke is tüntetésre buzdított

Itt érdemes megemlíteni, az unortodox adóterv nem csak Magyarországon váltott ki megdöbbenést. Az internetadó bevezetése elleni tiltakozásra szólított fel vasárnap délután a Twitteren Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális területért felelős alelnöke. A távirati iroda jelentése szerint a liberális holland politikus – aki korábban szégyennek nevezte az új sarcot – a Twitteren arra kérte „olvasóit": támogassák azokat, akiket felháborít a magyarországi internetadó terve, és utcára vonulnak Budapesten.

A Hősök terén

A Hősök teréhez közeledve a menetben haladók újabb és újabb rigmusokat kezdetek el skandálni. Felhangzott már a „Diktátor, diktátor" amelyet egyértelműsítve, hogy kire gondolnak, az „Orbán takarodj!" követte. Volt, aki már tágított a kormánykritikán: „Hol vannak a NAV-os csajok?" – így utalva a kitiltási botrányban sajtó szerint érintett adóhivatali vezetőkre.

A tömeg lassan elérte a Fidesz-székházat, ahol a készenléti rendőrség rohamsisakot és védőfelszerelést viselő tagjai várakoztak.

A Lendvay utcát lezárták, ezért a tömeg Hősök terére indult. Gulyás ekkor a menet élén elkiáltotta magát: „Hagyjuk is a Fideszt, talán már úgyis belátták a tévedésüket. Utánam az Árpád-szoborhoz!” A tüntetők közül többen felmásztak a központi szoborcsoportjra, a Milleniumi emlékműre, és kifeszítették a „Nem az internetadóra!” molinót.

Miközben a menet vége még mindig nem ért a Hősök terére, Gulyás egy hangosbeszélőn szólt a tömeghez: „Annak ellenére vagyunk ilyen sokan, hogy a közmédia nem számolt be a tüntetésünkről, elhallgatta azt." „Cenzúra, cenzúra!" – skandálták erre a demonstrálók. Orbán Viktor – folytatta Gulyás – erről a térről küldte haza az oroszokat, ma pedig ugyanez az Orbán Viktor köt paktumot az oroszokkal. „Putyin pincsije! – kiáltották erre a tüntetők.

Az ultrák a Fidesz székháznál

A Hősök terén a tömeg elénekelte a Himnuszt, ezután pedig a tüntetők a Fidesz-székházhoz indultak. Ezúttal a Lendvay utca már nem volt lezárva, így a tüntetők a fotósok és az operatőrök gyűrűjében elkezdték ledobálni a székház elé a magukkal hozott számítógépes alkatrészeket és betörtek egy ablakot is.

Hadd érezzék! - ordított az egyik. Maffiakormány! - jött a válasz.

Fotó: Origo

Megszeppent a Fidesz és alkudozik...

A Fidesz-frakció, miközben az ultrák lepusztították a Fidesz-székházat, közleményben kínált alkut...

„Az erőszak elfogadhatatlan

A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség barátsággal és türelemmel hallgatja meg azokat, akiknek bármilyen kérdésben ellenvéleményük van. Nyitottak vagyunk az érvekre, készen állunk arra, hogy a távközlési adókról szóló törvényjavaslathoz módosító indítványt nyújtsunk be. Javasoljuk egy adófizetési felső korlát bevezetését, ami az adó mértékét 700 forintban maximalizálja, valamint azt, hogy az adatforgalomra kiterjesztett adót a távközlési szolgáltató cégek fizessék, ne az előfizetők, ne a magánszemélyek. Az erőszak viszont teljes mértékben elfogadhatatlan. Döbbenettel tapasztaltuk, hogy az esti demonstráció vandalizmusba torkollott. Az erőszak semmire nem lehet megoldás, nem vandalizmusra, hanem békés párbeszédre van szükség.“

A Fidesz-frakció közleménye/OS

nol.h