Malala Juszafzai kapta megosztva az idei Világ Gyermekei-díjat, a pénzjutalmat a gázai iskoláknak adja

2014. október 30. - 07:37 | Külföld

Az idei Nobel-békedíjas Malala Juszafzai kapta megosztva a 2014-es Világ Gyermekei-díjat. A pakisztáni diáklány a szerdai díjátadó alkalmából közölte, hogy a kitüntetéssel járó pénzjutalmat a gázai iskolák újjáépítésére fordítja.

Malala Juszafzai kapta megosztva az idei Világ Gyermekei-díjat, a pénzjutalmat a gázai iskoláknak adja

"Ezt a pénzt teljes egészében a gázai gyermekek iskoláinak újjáépítésre fordítjuk. Úgy gondolom, ezzel segíteni lehet a gyerekeket az iskoláztatásban, abban, hogy minőségi oktatást kapjanak" – jelentette ki a díjátadás alkalmából tartott sajtótájékoztatón a 17 éves lány.

A pénzt a palesztin menekülteket támogató ENSZ-ügynökség, az UNRWA közreműködésével használják fel, részben ebből finanszírozzák 65 iskola újjáépítését.

A 2000-ben alapított Világ Gyermekei-díjjal a gyermekek oktatásában és jogainak elismertetésében kiemelkedő szerepet játszó személyiségeket ismerik el. Anne Frank kivételével - ő posztumusz kapta a kitüntetést - Malala az első gyerek a díj kitüntetettjei között, akik között van Nelson Mandela néhai dél-afrikai államfő, Graca Machel mozambiki politikus - Mandela özvegye - és Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár is.

Az idei díjat hárman kapták megosztva: Malalán kívül az amerikai John Wood, a Microsoft egykori igazgatója, egy analfabetizmus ellen küzdő szervezet alapítója és a börtönbe zárt szülők gyerekeit gondozó nepáli Indira Ranamagar. A három díjazott 100 ezer dolláron (több mint 24 millió forint) osztozik.

Malala Juszafzai 11 éves korában vált ismertté, amikor álnéven blogot indított a BBC urdu nyelvű szolgálatának internetes oldalán arról, hogy milyen kislányként a tálibok által ellenőrzött pakisztáni Szvát-völgyben élni, ahol a szélsőséges iszlamisták a lányoknak, nőknek megtiltották, hogy iskolába járjanak.

2012 október 9-én tálib fegyveresek megpróbálták megölni, miközben hazafelé tartott az iskolabusszal. Több lövés is eltalálta, fején életveszélyes sérülést szenvedett. Pakisztánban műtötték meg, de utána rögtön Nagy-Britanniába szállították utókezelésre. Ott szerencsésen felgyógyult, jelenleg Birminghamben él és tanul. Újrakezdte a harcot a lányok oktatásáért, és létrehozta a nevét viselő Malala Alapítványt.

Ő a Nobel-békedíj legfiatalabb kitüntetettje. December 10-én veszi át Oslóban a díjat az indiai Kailás Szatjárthival együtt.

MTI/para