Orbán dobta az internetadót, győzelmet ünnepelnek a tüntetők

2014. október 31. - 15:46 | Külföld

Tekintélyes külföldi hírügynökségek is beszámoltak a magyar miniszterelnök bejelentéséről. Engedett a tömeg nyomásának a kormányfő - így értékelik a lépést.

Orbán dobta az internetadót, győzelmet ünnepelnek a tüntetők

A magyar miniszterelnök, Orbán Viktor dobta a világ első internetadójának tervét, engedve ezzel több tízezer tüntető nyomásának - így tájékoztat a Bloomberg amerikai hírügynökség arról, hogy a kormányfő pénteken reggel a Kossuth Rádióban közölte, "ebben a formában az internetadót nem lehet bevezetni".

A Bloomberg megemlíti, hogy az internetadó ellen tiltakozók péntekre tömeggyűlést szerveznek, hogy nyomás alatt tartsák a kormányt. A hírügynökség Krekó Pétert, a Political Capital elemzőjét is idézi, aki szerint "Orbánnak gátat kellett szabnia az elégedetlenségi hullámnak (...) mert az adótervezetnek nem voltak igazi támogatói, még a kormánypárti szavazók körében sem".

Lefújták a magyar internetadót a tömegtüntetések után - számol be Orbán Viktor lépéséről a BBC. A brit közszolgálati média internetes oldala a magyar miniszterelnökön kívül az Európai Bizottság szóvivőjét is idézi, aki azt mondta: az adó rossz irányelv volt, mert egyoldalúan ment szembe globális folyamatokkal. Ryan Heath hozzátette: a tervezett teher egy olyan intézkedési minta része lett volna, amely szélesebb gazdasági vagy társadalmi tőke nélkül csorbítja a szabadságjogokat.

Orbán a hatalmas tüntetések után visszatartja az internetadót - írja a Reuters. A brit hírügynökség szerint valószínűtlen, hogy a bejelentés véget vetne a magyar miniszterelnököt bíráló liberálisok elégedetlenségének, hiszen Orbánt a 2018-as választásokig nincs esély elmozdítani. A legutóbbi tüntetések viszont egy szélesebb körű, kormányellenes tiltakozás katalizátorai. A Reuters hozzáteszi szokatlan lépés a mindig harcias Orbántól a visszatáncolás, de elképzelhető, hogy a magyar kormányfő már korábban eldöntötte: lesöpri az ügyet a tányérjáról, mert így is van rajta elég vitás kérdés.

A Bloomberg, a BBC és a Reuters is közölte: a magyar miniszterelnök nem egy az egyben vetette el az internetadó tervét, mert a tervezet kapcsán "nemzeti konzultációt" kezdeményez januárban.


Hír24