"Orbánisztán határai" - Al Caponéhoz hasonlította Orbánt a SME

2014. november 3. - 12:08 | Külföld

Roman Pataj, a SME jegyzetírója szerint az internatadónál sokkal veszélyesebb tetteket követett el Orbán.

"Orbánisztán határai" - Al Caponéhoz hasonlította Orbánt a SME

Az Orbánisztán határai (Hranice pre orbanistan) című cikkében megemlíti, hogy Al Caponét nem a legsúlyosabb bűncselekményei, de az azokhoz képest apróságnak számító adócsalás buktatta le. "Valami hasonló, csak (egyelőre) kicsiben, zajlik Magyarországon is" - vélekedett.

Megjegyzi, hogy Orbán Viktor az eddigiekben lassan, de biztosan, ráadásul nem is titkoltan bontotta le a liberális demokráciát, és közeledett a kétes hírnévvel és még kétesebb gyakorlattal bíró keleti minta felé.

Pataj kifejti, hogy nemcsak hogy a választók bocsátották ezt meg neki a választásokon, de néhány apróbb fejbekólintást leszámítva az Európai Unió is.

Hozzáteszi, hogy Orbán végül a legváratlanabb pillanatban lőtt túl a célon a polgároknál. "A magyar választók kritikus tömege soha azelőtt ilyen mértékben nem mobilizálódott Orbán ellen, amikor a Fidesz vezére antidemokratikus módon igazította ki a választási rendszert, felvásárolta az igazságszolgáltatást, megszüntette a független médiát, illetve láthatóan a saját baráti vállalkozói számára hagyott jóvá intézkedéseket. Az internetadót azonban nem bocsátják meg neki."

Megjegyzi, hogy bár a tüntetők leginkább fiatalok, akik egyébként sem tartoznak Orbán választási célcsoportjához, de a legalapvetőbb, hogy Orbán egy ellenzéki tömeg elől hátrált meg. "A helyzet súlyos, hiszen még a kormánypárti Magyar Nemzet is értelmetlennek nevezte az internetadót" - fogalmazott.

Pataj szerint mindebből két következtetés vonható le. Az egyik, hogy a többé-kevésbé demokratikus társadalmaknál is létezik egy határ, amelyet nem engednek átlépni. A másik szerinte már nem ennyire szívderítő, mivel még ha a tüntetők jelen esetben a korábbi tetteit is felrótták az Orbán-kormánynak, de nem lehet az a fő üzenetük, hogy "tegyél bármit a társadalommal, de a pénzünket már hagyd békén".

SME/para