Balesetben kiégett egy iskolabusz, sok a halott

2014. november 5. - 11:34 | Külföld

Üzemanyagot szállító kamionnal ütközött szerdán egy iskolabusz Egyiptomban; a balesetben legkevesebb tizennyolcan vesztették életüket, köztük tizenhat diák - jelentette az an-Níl egyiptomi hírtévé.

A tragédia az északi al-Buheira tartományon átvezető országúton történt, mindkét jármű lángra kapott és teljesen kiégett.

A helyszínhez közeli Damanhúr városban működő kórház igazgatója, Abdel-Fattáh Muníszi szerint eddig mindössze három holttestet tudtak azonosítani - köztük a kamion vezetőjét -, a többi áldozat a felismerhetetlenségig összeégett - írta internetes oldalán az al-Maszri al-Jóm című napilap. Muníszi azt is elmondta, hogy az áldozatok száma várhatóan nőni fog, mert a tizenhét sebesült közül soknak az állapota válságos.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök a tragédia helyszínére küldte Ibráhim Mahláb miniszterelnököt és Ádel el-Adávi egészségügyi minisztert, annak érdekében, hogy közvetlenül kapjon információkat a történtekről.

Hasonlóan súlyos baleset legutóbb vasárnap történt; abban tizenegy diáklány és az őket szállító magánbusz sofőrje vesztette életét a felső-egyiptomi Szóhág város közelében. A busz a szóhági egyetemről tartott hazafelé, de hirtelen lehajtott az útról, hogy elkerülje a frontális ütközést egy szembehajtó teherautóval. Az autópálya érintett szakasza építés alatt áll, és sok helyütt nem fejezték még be az aszfaltozást.

Az egyetemi tanács bejelentette, hogy a vasárnapi baleset áldozatainak családjai 20 ezer, a sebesültek pedig 10 ezer egyiptomi font (közel 692 ezer, illetve 346 ezer forint) kártérítést kapnak. Az elhalálozott diáklányok szülei az egyetem költségeire Mekkába zarándokolhatnak.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint évente átlagosan 12 ezer ember veszti életét Egyiptom országútjain.

(MTI)

Címkék: iskolabusz, halottak