Európai marhahústermékek importját függesztette fel Oroszország

2014. november 5. - 19:31 | Külföld

Marhahústermékek importját függesztette fel tíz európai országból szerdán Oroszország - számolt be az orosz szövetségi fogyasztóvédelmi hivatal honlapján közzétett értesítésre hivatkozva a Moscow Times hírportál.

Az orosz szövetségi fogyasztóvédelmi hivatal, a Roszpotrebnadzor Németországban kimutatott lépfenével (anthrax) fertőzött marhahústermékekre hivatkozva szerdán felfüggesztette egyes marhahústermékek importját tíz európai országból.

A lépfene fertőzést először egy szlovákiai marhatelepen mutatták ki szeptemberben, majd később Lengyelországban. A fertőzött marhahús és a belőle készült termékek az Európai Bizottság élelmiszerbiztonsági sürgősségi riasztórendszere (RASFF, Rapid Alert System for Food and Feed) szerint Belgiumba, Dániába, Szlovákiába, Franciaországba, Olaszországba, Hollandiába, Portugáliába, Spanyolországba, Lengyelországba és Németországba jutottak el - írja a Moscow Times hírportál.

Oroszország korábban már importtilalmat rendelt el az ellene gazdasági szankciókat alkalmazó országok, közöttük egyes európai uniós tagállamok húsipari és élelmiszeripari termékeire.

MTI/para