A marihuána legalizálásáról döntött Oregon, Alaszka és az amerikai főváros

2014. november 5. - 18:38 | Külföld

A jövőben teljesen megengedett lesz a marihuána személyes célú élvezeti cikként való birtoklása Oregon és Alaszka szövetségi államokban, valamint az amerikai fővárosban, Washingtonban a keddi "félidős választásokkal" egy időben tartott referendumok eredményeként. Floridában ugyanakkor megbukott a kábítószer orvosi célú használatának legalizálásáról rendezett voksolás.

A marihuána legalizálásáról döntött Oregon, Alaszka és az amerikai főváros

Az előzetes eredmények szerint az Egyesült Államok északnyugati részén található Oregon államban a választók 54 százaléka mondott igent a marihuána legalizálására, míg 46 százaléka elutasítóan szavazott. Washingtonban a részeredmények szerint a polgárok 65 százaléka támogatta az intézkedést és csak 28 százaléka ellenezte. Alaszkában az első eredmények alapján a kábítószer legalizálására a szavazók mintegy 50 százaléka mondott igent.

Az amerikai fővárosban a marihuána használatát pártoló aktivisták az utcán ünnepelték a referendum kimenetelét. Washingtonban a marihuána legalizálásának kérdésében a fővárosi kerületet felügyelő kongresszusé lesz majd az utolsó szó.

Washingtonban a személyenkénti két uncia (56, 7 gramm) marihuána és hat növény, Oregonban nyolc uncia (226,8 gramm) és négy növény, Alaszkában pedig egy uncia (28,35 gramm) és hat növény legalizálásról szólt a népszavazás.

Az Egyesült Államok két nyugati államában, Coloradóban és Washingtonban már két évvel ezelőtt megszavazták egy referendumon a kannabisz-termékek élvezeti cikként történő használatának engedélyezését.

Az amerikai szövetségi törvény szerint továbbra is tilos a kannabisz fogyasztása, eladása és birtoklása, de mintegy 20 állam már részben vagy teljesen feloldotta a tilalmat.

A marihuána fogyasztásának engedélyezése mellett országszerte több más témában is tartottak népszavazást a félidős választásokkal egy időben. Öt államban - Illinois-ban, Arkansas-ban, Nebraskában, Dél-Dakotában és Alaszkában - a szövetségi szinten óránként 7,25 dollárban (mintegy 1800 forintban) rögzített minimálbér megemelésével kapcsolatban kérték ki a lakosság véleményét. Az előzetes eredmények szerint mind az öt helyen megszavazták az intézkedést.

Három államban az abortusz korlátozásával kapcsolatos referendumot írtak ki. Coloradóban a lakosság leszavazta azt a kezdeményezést, hogy az állami büntetőtörvénykönyvben "személyként" utaljanak a magzatra. Észak-Dakotában sem ment át az a javaslat, amelynek értelmében az alkotmányba foglalták volna az "élethez való elidegeníthetetlen jogot" az emberi fejlődés minden szakaszában. Tennessee államban a keddi referendumon jóváhagyták azt a kezdeményezést, amely feljogosítja a törvényhozókat az abortusszal kapcsolatos állami rendeletek módosítására.

Néhány népszavazásnak a fegyverviselés volt a tárgya. Alabamában a szavazók például jóváhagyták az állami alkotmánynak a fegyvertartáshoz való jog megerősítését célzó módosítását, amely szerint ezentúl semmilyen nemzetközi egyezmény vagy törvény nem tilthatja és korlátozhatja a polgárok alapvető jogát a fegyverviseléshez.

MTI/para