Ukrajna 1,45 milliárd dollárt utalt az oroszoknak

2014. november 5. - 08:08 | Külföld

A Naftohaz ukrán állami energiaipari konszern kedden közölte: kifizette az orosz Gazprommal szemben fennálló gázszállítási tartozásának első részletét.

Alekszej Miller, a Gazprom elnöke a múlt pénteken közölte, hogy a fennálló tartozás első részletének, illetve a novemberi szállítások 760 millió dolláros előlegének kifizetését követően azonnal megkezdik a gázszállítást Ukrajnának – írja az MTI a Reuters hírügynökség beszámolója alapján. Az ukrán fél közleményében a novemberben esedékes befizetésről nem tett említést.

A Gazprom idén júniusban a felgyülemlett kifizetetlen számlák miatt állította le a gázszállítást Ukrajnának. Günther Oettinger, az unió energiaügyi biztosa, Jurij Prodan ukrán és Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter október végén elvi megállapodásra jutott abban, hogy a Gazprom orosz energiavállalat a most következő téli hónapokra - konkrétan jövő március végéig - ezer köbméterenként 385 dolláros fix árat garantál Ukrajna számára, az ukrán Naftohaz pedig az év végéig, két részletben, 3,1 milliárd dollár fizetési hátralékot rendez.

Oroszország szerint Ukrajna 5,3 milliárd dolláros tartozást halmozott fel vele szemben, mert nem fizetett a korábbi gázszállításokért.

(MTI)

Címkék: Ukrajna, gazprom