Nem tudják megfékezni az afgán mákkereskedelmet

2014. november 12. - 15:07 | Külföld

Afganisztánban rekordnagyságúra nőtt idén az ópium és heroin alapanyagául szolgáló mák vetésterülete, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok az utóbbi években dollármilliárdokat áldozott a helyi mákföldek felszámolására – írta Kabulban közzétett éves jelentésében az ENSZ.

A világszervezet kábítószer-ellenőrzési és bűnmegelőzési hivatala szerint idén az ázsiai országban 224 ezer hektárra nőtt a mákot termesztő ültetvények nagysága, ami hétszázalékos növekedés az előző évhez képest, és több mint háromszor akkora területet jelent, mint amit a 2001-es nyugati katonai intervenciót követő évben regisztráltak.

A mákföldek összterülete 2002-ben még "csak" 74 ezer hektár volt, majd 2007-re már 193 ezer hektárra nőtt. Az Egyesült Államok 2014. június 30-ig 7,6 milliárd dollárt költött a mákföldek felszámolására és a drogcsempészet megakadályozására.

Az ENSZ jelentése szerint 6400 tonnára becsülhető az idei afgán ópiumtermés, amely 17 százalékos növekedés az előző évhez képest, ugyanakkor nem éri el a 2007-ben feljegyzett 7400 tonnás rekordmennyiséget. Az ENSZ a dokumentumban kitért arra, hogy az ópium ára Afganisztán valamennyi régiójában csökkent, aminek egyik oka a kínálat növekedése.

Din Mohamed Mubariz Rasidi afgán kábítószerügyi miniszter szerdán azt mondta, hogy az elnökválasztási folyamat elhúzódása és a tálib lázadók által végrehajtott támadások számának növekedése miatt idén nem tudták hatékonyan véghezvinni az ópiumtermelés visszaszorítását célzó kampányt, és csupán 2692 hektáron számolták fel a máktermesztést, holott tavaly 7348 hektáron sikerült megtenni ezt.

Az afgán hatóságok ebben az évben 1446 drogcsempészt vettek őrizetbe és 28 kábítószer-laboratóriumot semmisítettek meg.

Az ENSZ szerint a tálibok tevékenységük 15 százalékát a heroin eladásából realizált jövedelemből finanszírozzák.

(MTI)

Címkék: mák, Afganisztán