KITILTÁS: Azerbajdzsáni kenőpénzek is szerepet játszhattak a NAV-osok kitiltásában

2014. november 13. - 08:36 | Külföld

A HVG szerint az azerbajdzsáni kenőpénzek és a Bécsben lekapcsolt ukrán oligarcha ügye is kiválthatta az amerikai korrupciós vizsgálatokat, amely kapcsán több magyar tisztviselőt kitiltottak az Egyesült Államokból - olvasható a Hír24 HVG nyomán írt cikkében.

Nemcsak Alijev azeri elnök látogatása, hanem a kitiltási botrány egyik szála is összeköti Bakut és Budapestet. Az Azerbajdzsánnak szánt magyar államkötvények körüli korrupciógyanús ügyek keltették fel ugyanis az amerikaiak figyelmét – írja a HVG.

A hetilap szerint Baku a kitiltási ügyek egyik fontos helyszíne. Az örmény katonát Budapesten baltával meggyilkoló azeri katona, Ramil Safarov ügye indította be az amerikai örmények Magyarország-ellenes lobbitevékenységét, amely miatt a Nyugat egyre jobban odafigyelt a magyarok azeri üzleteire. Maguk az azeriek terjesztették ugyanis azt, hogy eurómilliókban mérhető kenőpénzeket fizettek a kiadatásért – tudta meg a HVG.

Ez vezetett több NATO-ország hírszerzésének a riadóztatásához. Elsősorban az lehetett a kiindulási pont, hogy egy azeri szakszervezeti vezető szerint országa védelmi minisztere Magyarországon parkoltatja a kenőpénzekből származó jövedelmét.

Ráadásul már jobboldalon is suttogtak arról, hogy azeri kenőpénzek állnak egyes politikusok látványos vagyongyarapodás mögött. A HVG szerint a történetsorozatba belebukhat a keleti nyitás kulcsembere, a fő államadósság-kezelő Töröcskei István is, akinek pénzintézetei sorra bedőlni látszanak.

Az amerikai hatóságok a magyar energetikai üzletet érintő korrupciós szálakra is bukkantak, amelynél a Bécsben bebörtönzött Dimitro Firtas ukrán oligarcha lehet a kapocs. Az Egyesült Államok ugyanis az ukrán bűnöző mellett a magyar Knopp András ellen is büntetőeljárást folytat.

A vád szerint 18,5 millió dollárral vesztegettek meg indiai tisztviselőket, hogy titánkitermeléshez jussanak, amit a Boeing cég vett volna meg. A vádirat 150 céget nevez meg, amelyben a magyarországi bejegyzésű EMFESZ Kft.-t és a GEMM Kft.-t is megnevezték – írja a HVG. Firtas biztonságát egyébként 12 testőr óvja, mert osztrák sajtóhírek szerint román és magyar bérgyilkosok vadásznak rá.

Hír24