Közel száz éves emberi csontokra bukkantak az Alpokban

2014. november 13. - 12:08 | Külföld

Egy salzburgi geológus és barlangász a Salzburg melletti Untersberg hegyen vízháztartását kutatva bő két hete bukkant a csontokra az 1600 méteres magasságban fekvő barlangban. Először állati maradványoknak hitte, de aztán régi sífelszerelés, köztük egy pár bakancs is előkerült.

Egy évtizedekkel ezelőtt szerencsétlenül járt síelő földi maradványait találták meg egy nemrég felfedezett barlangban Ausztriában, a berchtesgadeni Alpokban, a Salzburg melletti Untersberg hegyen. Georg Zagler salzburgi geológus és barlangász a hegy vízháztartását kutatva bő két hete bukkant a csontokra az 1600 méteres magasságban fekvő barlangban. Először állati maradványoknak hitte, de aztán régi sífelszerelés, köztük egy pár bakancs is előkerült.

A szerdán felszínre hozott maradványok több évtizede heverhettek a barlangban, a lábbeli kora alapján akár 70-80 éve.

A hatóságok elrendelték az orvosszakértői vizsgálatot, de erősen kétséges, hogy sikerül-e valaha is megállapítani a szerencsétlenül járt síelő személyazonosságát. Ha a síelő valóban hat vagy hét évtizede esett a nyílásba, akkor már nem lesz azonosítható DNS-nyom. Átvizsgálják a korabeli eltűntek adatait is, de lehet, hogy az áldozat külföldi volt.

Az első csontvázmaradványokat a barlang nyílásától 150 méterre találta meg Zagler, de még 250-300 méterre is hevertek csontok. A barlangász szerint valószínűleg az esővíz és az olvadó hó leve hordhatta szét - és moshatta beljebb a barlangba - a holttestet.

A salzburgi barlangász szerint az ismeretlen síelő 50 métert zuhanhatott a barlang nyílásától, egy szűkületnél akadt el, és bizonyára azonnal életét vesztette.

(MTI)

Címkék: csontok, Alpok