A pakisztáni hadsereg 1200 tálib fegyveressel végzett öt hónap alatt

2014. november 16. - 16:03 | Külföld

Ezerkétszáz tálib fegyveressel végzett a pakisztáni hadsereg az iszlamista felkelők ellen öt hónapja folytatott offenzívája során, ezzel jelentősen meggyengítve a lázadószervezetet.

A légierő, valamint tüzérségi, páncélos és szárazföldi egységek segítségével végrehajtott akció során nagy mennyiségű, mintegy 132 tonna robbanóanyagot, gépjárműveket, fegyvereket és lőszereket foglaltak le, kétszázharminc tálibot pedig őrizetbe vettek - mondta Zafarulla Khan vezérőrnagy, aki az Afganisztánnal határos törzsi régió második legnagyobb városának számító Mir Aliban tartott sajtótájékoztatót.

A hadsereg katonái házról-házra járva vizsgálták át a területet, a tűzszerészek rengeteg éles robbanószerkezetet hatástalanítottak.

"Épületekben és az utcán rejtették el őket, még a fákra is pokolgépeket szereltek" - mondta Khan, aki nem tudta megmondani, hogy meddig fog tartani a katonai művelet, amelynek következtében egymillió embernek kellett elhagynia az otthonát Észak-Vazirisztánban.

Korábban attól tartottak, hogy a tálibok ellentámadást indítanak, ez azonban a katonai vezető szerint nem következett be.

"Jelentős sikereket értünk el" - összegezte a fejleményeket Zafarulla Khan.

A pakisztáni hadsereg június közepén indított nagyszabású tálibellenes offenzívát a Tehrik-e Talibán Pakisztán (TTP) nevű tálib ernyőszervezet és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő szövetségesei ellen a felkelők korábbi fellegvárának számító Észak-Vazirisztánban. A korábbi tájékoztatás szerint a hadjárat még sikeresebb lehetett volna, ha az afgán hatóságok segítséget nyújtanak a pakisztáni kormányerőknek.

MTI/para