Magyarország, neked annyi: Te leszel a következő Ukrajna!

2014. november 19. - 22:35 | Külföld

A Nyugat és Oroszország közötti küzdelem következő frontvonalát vizionálva kommentálja a hét végi magyarországi tüntetéseket az International Business Times.

Orbán Viktor a lap szerint olyan szerepet játszhat, mint amilyet Viktor Janukovics volt oroszbarát elnök alakított Ukrajnában.

Magyarország a következő Ukrajna? Ez az ország megérett arra, hogy az Oroszország és Európa közti konfliktus új frontvonalává váljon – írja a hvg.hu a napi.hu által idézett International Business Times (IBT) cikke nyomán. A cikk a hét végi tüntetéseket kommentálja.

A lap szerint a korrupció és az egyre inkább oroszbarát kormányzat elleni mozgalom bontakozott ki Magyarországon. Magyarország stabilabb, mint Ukrajna, amelyben politikai szekták harca dúl hónapok óta, és kevésbé látszik valószínűnek, hogy a belpolitikai küzdelem erőszakossá válik, ám az erősödő kormányellenes demonstrációk a Nyugat és Kelet harcának újabb csataterévé tehetik az országot. A hét végi tüntetés jelszavai ugyanis kísértetiesen hasonlítanak arra, amit Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnök ellen az ottani demonstrációkon hangoztattak.

A cikk ezek után több hasonlóságot is felhoz Ukrajna és Oroszország, illetve Magyarország és Oroszország kapcsolata között. Például akárcsak Janukovics, korábban Orbán sem mélyítette országa kapcsolatait Moszkvával.

hvg.hu