EBOLA: "Azért nincs gyógyszer, mert a vírus eddig csak szegényeket ölt"

2014. november 20. - 07:17 | Külföld

Kiosztotta a legnagyobb gyógyszergyárakat a WHO főigazgatója. Eközben Afrika, ahol a járvány még mindig tombol, az árvák miatt aggódik.

EBOLA: "Azért nincs gyógyszer, mert a vírus eddig csak szegényeket ölt"

Miközben Amerikában a napokban hazaengedték az utolsó ebolás beteget is, és úgy tűnik, alábbhagy az eddigi legnagyobb Ebola-járvány körüli világméretű hisztéria, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója tüzes hangú nyilatkozatot tett, amiben a világ legnagyobb gyógyszergyárait is felelőssé tette a kialakult egészségügyi krízishelyzetért. Dr. Margaret Chan úgy véli, a gyógyszeripari óriások, akik sokat tehettek volna a járvány megfékezéséért, a legnagyobb szükségben fordítottak hátat az érintett országoknak.

A szakember még november elején, a Beninben tartott bizottsági ülésen jelentette ki, azért nincs még vakcina, mert a vírus eddig kizárólag szegény országokban pusztított. „Közel negyven éve tudunk erről a vírusról, még sincs ellenanyag, se gyógymód. Hogy lehet az, hogy a tudósaink ennyi idő után se tudnak felmutatni semmit?" - tette fel a kérdést, majd hozzátette: „Egyetlen magyarázat létezik erre, mégpedig az, hogy az Ebola-vírus története során eddig mindig szegény afrikai országokban pusztított. A profitorientált gyógyszergyárak pedig nem akartak olyan piacon befektetni, ami nem tud fizetni."

A vakcina fontosságát hangsúlyozta dr. Peter Piot is, aki korábban a CNN-nek azt nyilatkozta, a járványt az egyszerű higiéniás szabályok betartásával könnyen meg lehetett volna akadályozni. A belga tudós most az Oxford Egyetemen tartott előadásában arról beszélt, a 2013-ban indult, eddig közel 5000 áldozatot követelő járvány már nem „csak" egy járvány, hanem humanitárius katasztrófa. „Ahhoz, hogy megállítsuk a vírus terjedését, mindenképp ellenanyagra lesz szükség. Jó hír, hogy ha ez megvan, ez lehet az utolsó olyan járvány, ahol az egészségügyi dolgozók kizárólag fertőtlenítővel és karanténnal tudnak védekezni."

Már embereken tesztelik az ellenanyagot

Ahhoz, hogy az egyszerű szándékból a végén hatásos, és főleg biztonságos ellenanyag születhessen, az eddig tapasztalatok alapján, legalább tíz évnyi megfeszített munka; kutatás, klinikai tesztelés és engedélyeztetés szükséges. Az Ebola-vakcina esetében szerencsére nem kell ennyit várni, a WHO ugyanis idén augusztusban precedens értékű döntést hozott, melyben jóváhagyta az Ebola-járvány megfékezését szolgáló ellenanyag klinikai kísérleteinek felgyorsítását.

Jelen pillanatban hétnél is több kísérlet zajlik közel egy időben. Ezek közül a legígéretesebb eredményeket egy bizonyos ChA123 nevű szer produkálja, melyen a legnagyobb gyógyszergyárak közösen dolgoznak az amerikai Bethesdában található állami orvosi kutatóintézettel (National Institute of Health). A szer klinikai kísérletei javában zajlanak: az első fázisban egyelőre brit, amerikai, svájci és mali önkéntesekkel tesztelik a vakcinát, de a gyártó terve az, hogy a közeljövőben az Unióra és két afrikai országra (Gabonra és Kenyára is) kiterjessze a kísérleteket.

A kutatók a teszt kiértékelt eredményeit 2015 végére várják, ám a Sierra Leonéban, Libériában és Guineában dolgozó orvosok – a kísérlet résztvevőiként - ennél jóval korábban, már januárban kétszázezer adagot kaphatnak a vakcinából.

Címkék: ebola, ebola-járvány, WHO