DÖBBENETES: Évekig élt egy tízcentis féreggel az agyában

2014. november 21. - 19:52 | Külföld

Az 50 éves férfi több orvosnál is járt kínzó fejfájásával, de sehol nem vették észre az agyában lévő élősködőt - számolt be róla a Hír24.

DÖBBENETES: Évekig élt egy tízcentis féreggel az agyában

A neve elhallgatását kérő 50 éves brit férfi először 2008-ban kereste fel orvosát azzal, hogy az utóbbi időben rendszeresen fejfájások gyötrik. A vizsgálat során a férfi elárulta azt is, nem csak a fejfájás zavarja, de az is, hogy hónapok óta nem érez szagokat és hogy rendszeresen elfelejt olyan dolgokat is, melyeket korábban nem.

Mivel az orvost nem hagyták nyugodni a tünetek, további vizsgálatokra küldte betegét. Többek között rendelt neki egy MRI-t is, ahol kiderült, a férfi agyában több, kisebb lézió is látszik. A beteget ezt követően HIV-re, szifiliszre és egyéb betegségekre is tesztelték, ám az eredmények kivétel nélkül negatívan érkeztek vissza.

Két évvel ezelőtt végül az orvosok egy 10 centiméter nagyra nőtt fonalféreg, úgynevezett spirometra erinaceieuropei maradványait találták meg az agyában – számolt be cikkében a Genome Biology című szaklap, amiből az is kiderült, a férfit végül gyógyszer segítségével szabadították meg az élősködőtől.

Az ilyen és ehhez hasonló esetek egyébként szerencsére viszonylag ritkák: 1953 óta mindössze 300 esetről tudnak, melyek többségét az okozta, hogy a beteg nyers húst fogyasztott.


Hír24

Címkék: féreg, agy