A lengyel miniszterelnök kizárta a helyhatósági választások megismétlésének lehetőségét

2014. november 21. - 12:13 | Külföld

Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök pénteken kizárta annak lehetőségét, hogy a szavazatszámlálás során tapasztalt rendellenességek miatt, az ellenzéki pártok követelésére megismételnék a helyhatósági választásokat.

"A megismételt választások teljesen ki vannak zárva" - jelentette ki a kormányfő a Radio Zet kereskedelmi adónak nyilatkozva. Hangsúlyozta, hogy a lengyel törvények ezt nem teszik lehetővé.

A választások tisztaságával kapcsolatos kifogások nem a politikusok, hanem a bíróságok hatáskörébe tartoznak - mondta.

Kopacz ugyanakkor elismerte, hogy az országos választási bizottság (PKW) "nem boldogult az elektronikus rendszerrel". Felhívta a figyelmet azonban, hogy a szavazatszámlálási és eredményközlési hiányosságokat nem szabad összetéveszteni a választási eredmények meghamisításával. Várakozások szerint a PKW péntek délután teszi közzé a választások végeredményét.

Péntekre virradóra a rendőrség 12 embert, köztük újságírókat is őrizetbe vett, akik a PKW lemondását és új választások kiírását követelve behatoltak a bizottság varsói székházába, és ott ülősztrájkba kezdtek. A PKW emiatt átmenetileg felfüggesztette a választási eredmények feldolgozását.

Az őrizetbe vettek között van a Telewizja Republika jobboldali hírtelevízió riportere, a PAP lengyel hírügynökség fotósa, továbbá Grzegorz Braun filmrendező, valamint Ewa Stankiewcz újságíró, a 2012-es budapesti békemenetről szóló dokumentumfilm rendezője is.

A székházfoglalást megelőzően az épület előtt jobboldali csoportosulások, valamint néhány civil és diákszervezet tüntetést rendezett, amelyen a TVN24 hírtelevízió szerint néhány százan, a Telewizja Republika szerint viszont több mint kétezren vettek részt. A fő ellenzéki erő, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) elhatárolódott az akciótól.

Tüntetés volt csütörtök este Krakkóban is, amelyen a rendőrség szerint 700-an, médiaértesülések szerint viszont mintegy négyezren vettek részt.

A vasárnapi helyhatósági választásokat az exit pollok szerint megnyerő PiS a szavazás és a szavazatszámlálás során tapasztalt számos szabálytalanság miatt új választások kiírását és a PKW leváltását követeli. Erre álláspontja szerint az eredményhirdetés után, a megfelelő jogi szabályozás elfogadása révén kerülhetne sor. Az ugyancsak ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) hasonló követeléssel állt elő. Leszek Miller pártelnök az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelőinek meghívását is követelte az új választásokra.

Bronislaw Komorowski lengyel elnök az új választások kiírásának ötletét károsnak, a PKW leváltásának követelését pedig őrültségnek nevezte. A rend helyreállítása után a PKW péntek reggel óta folytatja a választási eredmények összesítését.


MTI/para