Nőtt az átlagbér Csehországban

2014. december 4. - 12:08 | Külföld

Az idei harmadik negyedévben éves szinten 441 koronával emelkedett a havi átlagbér Csehországban - közölte a cseh statisztikai hivatal (CSÚ) csütörtökön Prágában.

A nominális béremelkedés mértéke 1,8 százalék volt, reálértéken, az infláció levonásával, azonban az átlagbér 1,2 százalékkal növekedett. Az előző negyedévhez viszonyítva az átlagbér növekedése 0,1 százalékos.

Az átlagbér növekedése alacsonyabb a vártnál. A helyi gazdasági elemzők nominálisan 2,5 százalékos, reálértéken pedig 1,9 százalékos bérnövekedést jósoltak.

A vállalkozói szférában az átlagbér nominálisan 1,7 százalékkal, reálértéken 1,1 százalékkel emelkedett. A nem vállalkozói szférában a nominális növekedés 1,9 százalékos, a valóságos 1,3 százalékos volt a harmadik negyedévben éves szinten.

A közlés szerint átlagbért, vagy annál magasabb fizetést az alkalmazottak egyharmada kap, az emberek kétharmadának havi fizetése alacsonyabb a statisztikai átlagbérnél. Az alkalmazottak 80 százalékának havi keresete 10 457 és 40 326 korona között mozog - állítja a statisztikai hivatal.

A fogyasztói árak ebben az időszakban (július, augusztus, szeptember) 0,6 százalékkal emelkedtek. A bértömeg összege 2,5 százalékkal, az alkalmazottak száma pedig 0,7 százalékkal volt magasabb éves szinten.

Az idei év első kilenc hónapjának átlagbére 25 179 korona, ami éves szinten 608 koronával magasabb összeg. Az infláció levonása után a reálbér-emelkedés 2,5 százalékos volt.

(MTI)

Címkék: átlagbér, Csehország