TÜNTETÉS – Ezrek vonultak utcára megint Budapesten, fő jelszavuk: „Ma mutyi, holnap dutyi!”

2014. december 4. - 20:34 | Külföld

Folytatódik Budapesten a kormányellenes tiltakozássorozat. Csütörtök késő délután az Országháznál több ezer ember kezdett tüntetni a kabinet, a korrupció, a mutyi, az intézményesített lenyúlások és a rendszerszintű visszaélések ellen. A demonstrálók a Kossuth térről a Budai Várba vonultak – írja a nol.hu.

TÜNTETÉS – Ezrek vonultak utcára megint Budapesten, fő jelszavuk: „Ma mutyi, holnap dutyi!”

„Korrupció az adóhivatalban, magánnyugdíj vagyon lenyúlása és elherdálása, közpénzosztás rokonoknak, rendszerszintű korrupció. Ha eleged van abból, hogy azért adóztatnak agyon, hogy lenyúlják a közpénzt, akkor gyere el!" – ezzel a felütéssel kezdődik az 1000 milliárdan a tisztességes adózásért Facebook-csoport a csütörtök késő délutánra meghirdetett „A Mi országunk! A Mi pénzünk!" demonstrációra invitáló meghívója. Amiben rögtön jelezték is, mit követelnek. „A NAV korrupt vezetőinek lemondását", az adóhatóság független átvilágítását. Zéró toleranciát a korrupcióval szemben és azt, hogy az állam tartsa tiszteletben a magántulajdonhoz való jogot, „ne nyúljon a magánnyugdíj megtakarításokhoz." Emellett követelik azt is, hogy vonják vissza „a pártközeli személyek és szervezetek közpénzből való támogatását lehetővé tevő törvénymódosítást."

A Cink.hu fotója

Az már korábban kiderült, hogy ezekkel célokkal – ahogy az elmúlt hetek többi kormányellenes megmozdulásain – ezúttal is sokan egyetértenek: csütörtök délutánig ugyanis majd hétezren jelezték a Facebookon, hogy részt vesznek a megmozduláson. Hogy pontosan mennyien gyűltek össze a Kossuth téren – miként a szervezők fogalmaztak: „a kiüresített Parlament" közelében – csak becsülni lehetett, de az tény, a demonstráció hivatalos kezdetekor hétezren ugyan nem voltak, talán 2-3 ezer gyűlt össze. Igaz, közben percről-percre többen érkeztek.

Fotó: nol.hu

Ahogy a korábbi megmozdulásokon, most is sokan hoztak magukkal magyar meg uniós zászlót, és persze a kormányt bíráló transzparensek sem hiányoztak. Volt, amelyikre nemes egyszerűséggel csak annyit írtak: „Elég volt, Viktátor!" Egy másikon pedig az állt: „Ma mutyi, holnap dutyi!”

Fotó: Hír24

A demonstrálók Parlamenttől a Lánchídon át „a kormányzás tervezett új központjába", a várba vonultak, ahol az a Kozmosz zenekar adott koncertet, amely egyebek mellett a Scmitt Pál munkásságát erősen ironizálva megéneklő dalával vált népszerűvé ellenzéki körökben.

Nol.hu