ROBBANÁS: Újabb települések lakosait evakuálták Csehországban

2014. december 6. - 15:39 | Külföld

További két település lakosait evakuálták szombat reggel Dél-Morvaországban, miután újabb robbanások történtek egy lőszerraktában Zlín várostól mintegy harminc kilométerre délkeletre.

ROBBANÁS: Újabb települések lakosait evakuálták Csehországban

A hatóságok már szerdán ideiglenesen kitelepítették Lipová és Haluzice lakosságát, amikor a régi gyártelepen kialakított lőszerraktárak egyikében robbanások történtek. Ez a két település van a legközelebb robbanások helyéhez.

Pénteken újabb robbanások voltak, és a tűzszerészek az egyik megrongálódott épületben ágyúgránátokat is találtak, amelyet megpróbálnak hatástalanítani. Miután újabb robbanások fenyegetnek, döntés született Vlachovice és Vrbetice települések evakuálásáról is. Az ideiglenes kitelepítés összesen mintegy 2200 embert érint.

Délután Bohuslav Sobotka miniszterelnök is ellátogat a robbanások helyszínére, és rendkívüli ülést tart az ország biztonsági tanácsának elnöksége, hogy megvitassa a szükséges teendőket. Sobotka szerint nem kizárt, hogy a jövőben módosítani kell a lőszerek raktározását szabályozó törvényt is. Egyes vélemények szerint ugyanis a lőszerek nem szakszerű elraktározása okozhatta a robbanásokat.

A jogilag a hegyvidéki Vlachovice községhez tartozó Vrbetice lőszerraktár-komplexummal már hónapok óta problémák vannak, és a környékbeli lakosság a raktárak megszüntetését követeli. Nem hivatalos adatok szerint a raktárakban több mint hétezer tonna lőszert tartanak. Ezeket különféle magáncégek a hadsereg által kiselejtezett lőszertartalékokból vették meg és Vrbeticében, a gyártelepen raktározták el.

Már október 16-án is volt egy nagy robbanás, amelyben két ember életét vesztette. A vizsgálatok szerint bombák, ágyúlövedékek és gránátok, összesen több tucat tonna lőszer robbant fel.

A rendőrség az októberi robbanáskor lezárta az egész környéket, és felszólította mindazokat a cégeket, amelyek a régi gépgyár épületeiben kialakított raktárakban lőszert tárolnak, hogy szállítsák azokat biztonságos helyre. A hatályos előírások szerint azonban a munkálatokat csak az után lehet megkezdeni, hogy a robbanás területét teljes mértékben biztonságossá tették.

Tűzszerészek szerint a robbanások helyszínének biztonságos megtisztítása és a különféle lőszerek elszállítása legalább egy évet igényel, s a költségek több százmillió koronára rúgnak.


MTI/para