Létrejött a költségvetési megállapodás

2014. december 10. - 09:29 | Külföld

A kongresszusi republikánus és demokrata párti vezetők kedden megállapodtak a szeptember 30-ig tartó pénzügyi évre vonatkozó 1100 milliárd dolláros költségvetésről, így sikerült megakadályozni a szövetségi kormányzat újabb részleges megbénulását.

A kongresszus két házának csütörtök éjfélig meg is kell szavaznia az átmeneti büdzsét, ellenkező esetben péntektől ismét elkezdenek leállni a szövetségi állam intézményei. A megállapodás egyetlen elvarratlan szála, hogy a belbiztonsági minisztérium büdzséje a tél végén kifut, ami lehetőséget nyújt majd a januártól teljes egészében republikánus ellenőrzés alá kerülő törvényhozásnak arra, hogy nyomást gyakoroljon a kormányra.

A republikánusok februárban ennek köszönhetően megkísérelhetik rákényszeríteni Barack Obama elnököt arra, hogy vonja vissza azt a rendeletét, amellyel az Egyesült Államokban élő 11 millió illegális bevándorlóból mintegy négymilliót mentesített a kitoloncolástól.

A republikánus többségű képviselőház a tervek szerint csütörtökön nem sokkal a határidő lejárta előtt szavaz a költségvetési törvényről, ami nagyon szűkre szabja a rendelkezésre álló időt a januárig még a demokraták kezén lévő szenátus számára. Ha december 11-én éjfélig nem sikerülne tető alá hozni az új költségvetést, akkor a kongresszus a várakozások szerint egy csupán néhány napra szóló költségvetést fogad majd el, hogy több lehetősége legyen a részletek egyeztetésére.

Ezt a megoldást azonban sem a demokraták, sem a republikánusok vezetése nem tartaná helyesnek. John Boehner, a képviselőház elnöke és Mitch McConnell, a republikánus szenátorok vezetője arra szólította fel párttársait, hogy a jövő évig szüneteltessék az elnöki rendelet visszavonatását célzó erőfeszítéseiket. A republikánus képviselők egy része ellenzi a büdzsé megszavazását, de a párt kongresszusi vezetői abban bíznak, hogy nélkülük is meglesz a büdzsé elfogadásához szükséges kétpárti szavazattöbbség.

Tavaly a szövetségi kormányzat 16 napra részlegesen megbénult, miután a republikánusok megpróbálták - sikertelenül - költségvetési eszközökkel megbuktatni Obama elnök egészségügyi reformját.

A kongresszusnak a büdzsé feloldásával együtt meg kell újítania egy sor most lejáró adókedvezményt, és meg kell szavaznia a Pentagon felhatalmazását is arra, hogy szíriai felkelőket fegyverezzen fel és képezzen ki az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcra.

(MTI)

Címkék: költségvetés