Kínos lehet majd Orbánnak a Merkel-találkozó

2014. december 12. - 14:31 | Külföld

A német kancellár a magyar kormány számára több kritikus ügyet is szóba hoz majd, és Orbánon kívül csak a Mazsihisszel tárgyal – értesült a VS.hu. Úgy tudják, hogy a Fidesz nem számít arra, hogy Merkel felhozza az RTL büntetőadóját.

Összesen öt órát tölt majd Magyarországon Angela Merkel budapesti látogatásakor. A német kancellár február 2-án, hétfőn érkezik és távozik – tudta meg több, egymástól független forrásból a VS.hu.

Diplomáciai forrásokból a hírportál úgy értesült, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint a február 2-i látogatás a magyar kormánynak csalódást okozhat, a német kancellár ugyanis a kötelező protokoll, a pozitív üzenetek („Magyarország történelmi szerepe a vasfüggöny lebontásában és a német újraegyesítésben") mellett kifejezetten arra készül, hogy napirendre vegyen egy sor kényes témát.

Az ötórás látogatás során a két kormányfő megbeszélése mellett lesz egy közös, nemzetközi sajtótájékoztató, majd Merkel találkozik a Mazsihisz vezetőivel, és beszédet mond az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen. A kétoldalú megbeszéléseken szóba kerülhetnek a német cégeket is hátrányosan érintő intézkedések, elsősorban a kiskereskedelmi áruházláncokat sújtó lépések, a reklámadó, vagy éppen az Elektronikus Közúti Árumozgásokat Ellenőrző Rendszer (EKÁER).


Hír24