Orbán: A fizetős M0-ás és a Déli Áramlat leállítása is az EU hibája

2014. december 12. - 07:25 | Külföld

A miniszterelnök beszélt amerikai doktrínáról, az M0-s körgyűrű fizetőssé tételéről, és a Putyinnal folytatott tárgyalásairól is a Napi Gazdaságnak adott interjújában. Három év higgadt, nyugodt kormányzásra számít.

Orbán: A fizetős M0-ás és a Déli Áramlat leállítása is az EU hibája

"Amerika Magyarország barátja és szövetségese, de Magyarország nem tagállama az Egyesült Államoknak. Katonai szövetség, gazdasági együttműködés, politikai szuverenitás, ezt hívom én a mi "amerikai doktrínánknak", hozzátéve, van egy "európai doktrínánk" is, ami elsősorban Európához köt. A geopolitikai szemléletmódban van nézetkülönbség köztünk és az amerikaiak között – mondta a Napi Gazdaság interjújában, amit a lap főszerkesztője, Barcza György és G. Fodor Gábor a Századvég stratégiai igazgatója készített.

Putyin török lehetőségeket ajánlott

Arra a kérdésre, honnan értesült a kormány a Déli Áramlat projekt leállításáról, azt válaszolta, az orosz elnök bejelentése előtt a kormány sem tudott a fejleményről, Vlagyimir Putyinnal aztán két nappal később telefonon is egyeztetett a témában.

Kifejtette, az elnök tájékoztatta a döntésről, s figyelmébe ajánlotta a törökországi gázszállítási lehetőséget. Azt is hangsúlyozta, hogy a projekt "leléptetése" nem Moszkva felelőssége, hanem az unió és Bulgária magatartásának következménye - mondta a miniszterelnök.

Az unió miatt lesz fizetős az M0-s

A budapesti M0-ás körgyűrű fizetőssé tételéről azt mondta, annak egyes részei uniós kötelezettség miatt válnak fizetőssé, és csak egységes rendszert tudnak jól működtetni. "Olyan rendszert építünk ki, amely megkíméli a magyarokat. Ez a megyei matricarendszer" - mondta - "Az autópálya-rendszert az ország európai uniós forrásból és mindannyiunk adóforintjaiból építették ki, ezért igazságos megoldás kell."

Nem nyugszanak az ellenfelek

Az utca tiltakozások kapcsán a kormányfő elmondta, nem akarja kampányüzemmódban működtetni a Fideszt, a kormányt és az országot. A kormánynak egyszerre kell harcolnia az ország szuverenitásáért és közben nyugalmat teremtenie. Hisz abban, hogy ez lehetséges, mert az országnak kiszámíthatóságra, stabilitásra, tervezhetőségre és nyugalomra van szüksége.

Az utcai megmozdulások szerinte kampányhangulatúak, az intézkedéseket ért kritikák sem szakmai, hanem politikai indíttatásúak. "Az ellenfeleink még nem törődtek bele, hogy a következő három és fél évben a dolgok úgy mennek majd, ahogyan azt a választópolgárok eldöntötték", a kormány érvényesíteni fogja a programját és végigviszi Magyarország megújítását - fejtette ki.

A kormányzati munka lényegéről kifejtette, a legfontosabb, hogy az intézkedések az embereket bevonva szülessenek meg. "A tapasztalatok szerint ugyanis abból csak baj származik, ha ez a mozzanat kimarad, mint ahogy az általunk távközlési adónak tervezett, végül internetadóként elhíresült vitában is történt" - közölte.

A miniszterelnök elmondta, meg kell védeni azokat az eredményeket, amelyeket a gazdasági szuverenitás kiterjesztésével értek el, ide tartozik a rezsicsökkentés, a munkahelyvédelmi akcióterv.

A célok között említette, hogy be kell fejezni a pénzügyi rendszer átalakítását, s meg kell közelíteni a teljes foglalkoztatottságot, amihez oktatási, szakképzési, családtámogatási döntések sora szükséges.

Régi tartozás a vasárnapi zárva tartás

A vasárnapi zárva tartásról kifejtette, ez régi tartozása a magyar politikának, a vasárnapi munkára kötelezés vagy szorítás régi sérelem, s ez most orvosolják. Mint mondta, jelentős szervezett erők állnak szemben az emberek érdekével, ami nem is csoda, hiszen a tervezett lépés éves szinten mintegy 350 milliárd forint sorsáról dönt.

"Mindannyian tudjuk, hogy a magyar emberek azt viselik a legnehezebben, ha meg akarják nekik mondani, hogyan kellene élniük. (...) Mi pedig nem vagyunk sült bolondok, hogy meg akarjuk mondani az embereknek, hogyan is töltsék a vasárnapjaikat. Élni és élni hagyni, ez a mi politikai filozófiánk" - fogalmazott.

"Ha valaki vasárnap is dolgozni szeretne, és nem kényszer hatása alatt teszi, nem azért, hogy megtarthassa a munkahelyét, akkor ezt tiszteletben kell tartani. Az is igaz - tette hozzá -, hogy a modern ipari ágazatokban nincs leállás, ezért nem az egész nemzetgazdaságban indította el a kormány a vasárnapi munkavégzés tilalmát. A kellő időben és a szükséges feltételek fennállása esetén majd tovább lehet lépni" - mondta.

Az unión kívüli piacok hódításához idő kell

A gazdaság helyzetéről kifejtette, Magyarország része az európai gazdasági térnek, amely stagnál. A kilátások sem túl fényesek, mivel a legfrissebb prognózisok szerint egy százalék körüli növekedésre számíthat átlagosan az EU egésze jövőre.

Hozzátette, a brüsszeli döntéshozók keresik azokat az eszközöket, amelyekkel változtatni tudnak, s Magyarországnak is az az érdeke, hogy az EU megtalálja ezeket. Amit egyelőre talált, az nem tűnik elégségesnek ahhoz, hogy az európai térség gazdasága növekedési pályára álljon - fogalmazott, hozzátéve, megkezdték az unión kívüli piacok meghódítását, ehhez azonban idő kell.

Úgy vélte, jó lenne, ha kétharmad–egyharmad arányban oszlana meg az uniós és az EU-n kívüli országokba irányuló magyar export volumene. "Meggyőződésünk, hogy 2018–2020-ra ez megvalósulhat, s a keleti nyitás jegyében a megtermelt termékek egyharmadát a világgazdaság dinamikusan növekvő piacain értékesíthetjük majd" - közölte.

"Új megoldást fogunk keresni, hogy enyhítsünk az ország energiafüggőségén" - jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, egy stagnáló Európában, egy geopolitikailag kiélezett helyzetben, ahol közvetlen és aktív szerepet vállal az Egyesült Államok, olyan helyzetbe kormányozzák Magyarországot, hogy az ország is erősödjön és az emberek is eggyel előrébb tudjanak lépni. "A lehető legtöbb ember számára teremtsük meg a gyarapodás feltételeit. Ezért lesz a következő három év a higgadt, nyugodt és kiszámítható kormányzás időszaka" - mondta a miniszterelnök.

Hír24