Már Lengyelországban is tüntet a nép - hatalmas tömeg vonult az utcákra Varsóban

2014. december 13. - 19:21 | Külföld

Több tízezres ellenzéki tüntetést tartottak szombaton Varsóban, tiltakozva a novemberi helyhatósági választásokon tapasztalt szabálytalanságok és rendellenességek ellen, amelyek miatt Jaroslaw Kaczynski, a fő ellenzéki párt, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) elnöke ismét a választások meghamisításával vádolta a kormányzatot.

A Menet a demokrácia és a sajtószabadság védelmében elnevezésű demonstrációt a PiS és konzervatív polgári szervezetek kezdeményezésére az 1981-es hadiállapot bevezetésének 33. évfordulójára időzítették. A sajtószabadság követelése azzal állt összefüggésben, hogy a választások idején megtartott egyik tiltakozáson őrizetbe vettek és bíróság elé állítottak munkájukat végző újságírókat.

A tüntetésen a TVN24 hírtelevízió tudósítása szerint mintegy 60 ezren, a szervezők szerint több mint százezren vettek részt.

A tiltakozás békésen, rendbontás nélkül zajlott le. A résztvevők nemzeti zászlókat lobogtatva a belvárost átszelő egyik főutcán vonultak végig a Belweder elnöki palotáig. A jelenlévők a lengyel himnuszt és hazafias dalokat énekeltek, imádkoztak, transzparenseiken a helyhatósági választások megismétlését, sajtószabadságot követeltek. Kommunistaellenes jelszavakat is hangoztattak, utalva az 1981-es hadiállapotra.

Jaroslaw Kaczynski beszédében kijelentette, hogy a novemberi választásokat meghamisították, amit a kommunista rendszer idején megszokott politikai gyakorlathoz hasonlított. Mint mondta, Lengyelországban jelenleg sajtókampány folyik azok ellen, akik a választási szabálytalanságokat szóba hozzák. A lengyel belpolitikában éles politikai vita alakult ki a választásokon észlelt szokatlan jelenségek - az érvénytelen szavazatok kivételesen magas aránya, az exit pollok és a hivatalos eredmények közötti nagy eltérés és a kormánykoalíció kisebbik pártjának, a Lengyel Parasztpártnak a korábbiakat meglepő mértékben felülmúló eredménye - miatt. Ráadásul összeomlott az informatikai rendszer, ami miatt kézi szavazatszámlálást kellett végezni. Ennek következtében a választási eredményeket csak jelentős késéssel hozták nyilvánosságra, ami miatt testületileg benyújtotta lemondását a központi választási bizottság. A PiS és a szintén ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség ezért kétségbe vonja a választások hitelességét, és a választási törvény megváltoztatását sürgeti.

A PiS erre irányuló törvénymódosító javaslatát azonban december elején leszavazta a parlamenti kormánykoalíciós többség. Bronislaw Komorowski államfő, akinek hivatala saját választási törvényjavaslaton dolgozik, kizárta a választási rendszer módosítását a jövő évi elnök- és parlamenti választások előtt.


MTI/para